2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

Oktatási reformot tervez az új dékán a szegedi orvoskaron

A sebészeti klinika intézetvezető professzora, Lázár György lett július elsejével a SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja, közli a Délmagyar.

A tél végén kiírt pályázatra egy jelentkező volt. Lázár Györgyöt, a sebészeti klinika intézetvezető professzorát a tanári testület és a szenátus is egyöntetűen támogatta, a kari tanácsban is csak egyetlen ellenszavazatot kapott, így nagy támogatottsággal kezdhette meg a munkát július elsején.

– Másképpen nem is vállaltam volna – mondta Lázár professzor. – Egy évvel ezelőtt egyébként eszembe sem jutott, hogy ilyen feladatot vállaljak, de több egyetemi tanártársam is megkeresett, hogy legyek dékán. Ilyenkor persze önvizsgálatot tart az ember, és számot vet azzal, hogy összeegyeztethető-e ez a munkájával. Végül beadtam a pályázatomat, hiszen nem volt ismeretlen a feladat sem: 14 évnyi klinikavezetés mellett a kari és dékáni tanács választott tagja is vagyok több éve, a klinikai központ elnökhelyettese is voltam, így jó ideje beleláttam a kar működésébe. A műtői munkát redukálni kellett, hiszen szellemileg nagyon igénybe vesz, és dékánként is komoly munkát kell végezni, de ez a hobbim, nem tudnám elképzelni az életemet úgy, hogy nem operálok.

Lázár György az oktatásban komoly reformot tervez levezényelni, amely reményei szerint 4 év alatt meg is valósulhat. – Idén már volt egyeztetés a négy egyetem között, amelynek lényege, hogy az elméleti oktatás mennyiségének csökkentése és súlyozása mellett több gyakorlatot viszünk az orvosképzésbe. Ez a munka már el is kezdődött – mondta. A forráshiányos klinikai kutatásokat pályázati rendszer bevezetésével hozná lendületbe, a tudományos diákköri munkát pedig kiemelten szeretné támogatni.

hirdetés

Könyveink