hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Jól teljesítenek az orvoskarok

Mind a négy magyar orvosképző hely felkerült a felsőoktatási világranglistára, mert népszerűek a külföldi hallgatók körében, írja a Magyar Idők.

A Semmelweis Egyetem, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem orvosképzését is a világ élvonalába sorolta a londoni székhelyű Times Higher Education (THE). A napokban nyilvánosságra hozott tematikus felsőoktatási világrangsorban a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem képzései a 301–400. helyen, a Debreceni Egyetemé, illetve a Szegedi Tudományegyetemé pedig a 401–500. helyen szerepel.

A rangsort – az összegyetemi rangsorhoz hasonlóan – a tanulási környezet, a kutatás minősége, az intézményhez köthető publikációk idézésének száma, a piaci bevétel, a külföldi oktatók és hallgatók száma alapján állítják össze – írja a Magyar Idők. A THE orvosi-egészségtudományi rangsorának élén hat amerikai, három brit és egy ausztrál egyetem áll. A listát a University of Oxford vezeti, a második és harmadik helyen holtverseny van a Cambridge és a Harvard között.

A tíz legjobb között van még az Imperial College London és a Stanford, a Johns Hopkins, a Berkeley, a Columbia, a melbourne-i és a pennsylvaniai egyetem. Régiónkból a bécsi orvosi egyetem szerepelt a legjobban a 101–125. helyezéssel, de a grazi is a 251–300. helyen végzett. A spliti orvosképzés a 301–400. helyen végzett a budapesti és a pécsi egyetemhez hasonlóan, míg a ljubljanai és a maribori egyetemet a debreceni és a szegedi orvosképzéssel együtt a 401–500. helyre sorolták.

A magyar orvosképzés elismertségét mutatja az is, hogy a hazai felsőoktatás képzési területei közül egyértelműen ez vonzza leginkább a külföldi hallgatókat. Az Oktatási Hivatal (OH) adataira hivatkozva nemrég a Magyar Hírlap arról írt, hogy csaknem nyolcezer fővel nőtt a külföldi hallgatók száma a magyar felsőoktatási intézményekben az elmúlt öt évben.

A négy hazai orvosegyetemen, illetve karon jelenleg nagyjából tízezer külföldi tanul, és folyamatosan emelkedik a „devizás” hallgatók száma. Az az összeg, amit a magyarországi orvosképzésben részt vevő külföldiek évente csupán tandíjként kifizetnek, a húszmilliárd forintot is meghaladja.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink