hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Beteg-együttműködés: csak a politikusok ennék forrón a kását

Még abban az esetben is csökken az egészségpénztár kiadása 15 milliárd forinttal, ha az első, úgynevezett vaklicites árversenyt követően egyetlen beteg sem vált olcsóbb gyógyszerre. Amennyiben viszont bekövetkezik ez a remélt állapot, akár 30 milliárd forint is lehet a megtakarítás. Az újabban gyakran szóba kerülő elektronikus receptre viszont még várni kell – legalább egy évet.

A Széll Kálmán Terv az elkövetkezendő két esztendőben összesen 120 milliárd forintos kiadáscsökkentést irányoz elő az egészségpénztár gyógyszerkasszájában. A jelentős támogatás-kivonás megvalósításának egyik eszköze a gyártók közötti árverseny szigorítása, a vaklicit – amikor senki sem látja a másik árajánlatát – bevezetése. Az új feltételekkel megrendezett első versenyen 165 hatóanyagot „képviselve” 2011 készítmény vett részt az ártámogatásban részesülő 5150-ből. A két fordulós eljárás első etapjában lényegében kialakult azon készítmények köre, amelyek bekerültek a preferált ársávba, s az a fix díj, amellyel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatja e készítményeket.

A második fordulóban tovább léphettek azok a gyártók, akiknek gyógyszerei nem kerültek be a preferált körbe. Sokan közülük éltek is ezzel a lehetőséggel, s tovább csökkentették áraikat. Ennek eredményeként, tudtuk meg az OEP főigazgatójától, ezeknek a gyógyszereknek is mérséklődött a betegek által fizetett térítési díja, miközben az OEP támogatása változatlan maradt. A második forduló jelentősége Sélleiné Márki Mária szerint abban áll, hogy az érintett gyártók így megőrizhették piaci pozíciójukat, s jó eséllyel indulnak a következő, jövő februárban sorra kerülő második vaklicites árversenyen.

Egy vagy háromhavi gyógyszerfelírás?

A jövő évi intézkedéseket illetően azonban sok még a nyitott kérdés, amelyekről legkésőbb december közepéig dönteni kell. Így például ma még nem tudni, hogy az orvosok változatlanul negyedévre is felírhatnak-e gyógyszert, vagy vissza kell térniük a havi rendelésre. Mindkettő mellett és ellen szólnak érvek.

A havi felírással megelőzhető, hogy nagy és felesleges gyógyszerkészletek halmozódjanak fel a lakosságnál, olyan medicinákból, amelyekről menet közben derül ki, nem elég hatékonyak az adott állapot kezelésére. Hátránya viszont, hogy havonta kell megjelenni a háziorvosnál, sok esetben feleslegesen terhelve így a doktort és beteget. Igazi megoldást erre a dilemmára az e-recept jelentene, amely a havi és negyedévi kiváltásra is módot adna, anélkül, hogy felesleges többletet igényelne bármelyik féltől. Az elektronikus receptre azonban vélhetően még jó ideig várnunk kell. A gyors megvalósításnak – amelynek forrását uniós támogatásból biztosítaná az egészségügyért felelős államtitkárság – legnagyobb akadálya, hogy hiányzik az orvosokat, gyógyszerészeket és OEP-et összekötő egységes informatikai rendszer.

Méltányosság: több szem többet lát?

Kisebb változás várható a méltányossági rendszerben is. Egy korábbi intézkedés eredményeként ötvenben maximálták egy adott készítmény méltányossági rendelésének lehetőségét. Amennyiben ennél több beteg kezeléséről van szó, a gyártónak illetve forgalmazónak kezdeményeznie kell a szóban forgó termék ártámogatásba történő befogadását. Januártól azt is szabályozzák, hogy legfeljebb nyolc millió forint értékben kérhető méltányossági támogatás egy adott terápia lebonyolításához. Amennyiben a kezelés hatásosnak bizonyul, adott éven belül akár többször is megismételhető, vagyis többször nyolc millió forint támogatás vehető igénybe e címszó alatt. S bár a kérelmek elbírálásának módja alapvetően nem változik, egy olyan testület létrehozását javasolják, amelyben az orvosok mellett gazdasági szakemberek is részt vennének, s egyes esetekben a korábban működő Társadalombiztosítási Ár- és Támogatási Bizottság (TÁTB) szerepéhez hasonló feladatot látnának el.

Vaklicit segít a megtakarításban

A beteg-együttműködést sem eszik olyan forrón, mint azt a korábbi információkból sejteni lehetett. Egyrészt, mert jelenleg még erről sincs konkrét döntés, másrészt mindenképp időt akarnak adni az érintett betegeknek – például a dohányosoknak -, hogy változtathassanak káros szenvedélyükön. Így legfeljebb a jövő esztendő második felétől büntethetnék gyógyszereik ártámogatásának csökkentésével a renitens betegeket.

Mint kiderült, az először alkalmazott vaklicit eredményeként akkor is sikerül 15 milliárdot megtakarítani a gyógyszerkasszán, ha a betegek nem váltanak gyógyszert. Amennyiben viszont hajlandók áttérni az olcsóbb készítményekre 20, de akár 30 milliárd forinttal is csökkenhet az OEP gyógyszerár-támogatás kiáramlása.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink