hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nyolc év várakozás egy térdprotézis beültetésére

Akad olyan kórház Magyarországon, ahol csak nyolc évre tudják előjegyezni a betegeket műtétre. Mivel kevés az orvos, a nyári szabadságok miatt szinte minden kórházban hosszabbodtak a várólisták. Szombathelyen szürkehályog-operációra 1080 nap a várakozási idő - írja a Vasnépe.

Jóval többet kell várni a műtéti beavatkozásokra, mint pár hónappal korábban: van olyan kórház, ahol a térdprotézis beültetésére majdnem nyolc évet, egy másik intézményben pedig a szürkehályog-műtétre majdnem három évet kell várni. Zalaegerszegen térdprotézis- és csípőműtétre két évet, szemészeti műtétekre három hónapot kell várni, de ez már nem is számít soknak. Az egészségbiztosító honlapján elérhető a kórházi várólisták összesítése. Júniusi az utolsó lista, de már ebben is látszik, hogy hosszabbak a várólisták, mint korábban. A Kiskunhalasi kórházban majdnem nyolc évet kell várni térdprotézis-műtétre. Kaposváron pedig majdnem egy év kell egy sérvműtéthez.

A Markusovszky kórházban szürkehályog-műtétre 1080 nap a várakozási idő. Ennél jóval többet kell várniuk azoknak a betegeknek, akiknek térprotézis-műtétet javasolt az orvos, a várólista ez esetben 1772 nap. Jelentős a sor a csípőprotézis-operációknál is, 1037 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a beteg a műtőasztalra fekhessen. Mandula- és orrmandula-műtét, illetve orrmelléküreg-műtét esetén is 120 nap a várakozási idő, továbbá ugyanennyit kell várakozni nőgyógyászati műtétekre is. A mandula-, orrmandula- és orrmelléküreg-műtétekre egy hónap alatt megduplázódott a várakozási idő.

A júniusi várólisták alapján az országban a Markusovszky kórházban kell a legtöbbet várni a mandula-, illetve orrmandula, továbbá az orrmelléküreg-műtétekre. Ezen kívül itt a leghosszabb a várólista a nőgyógyászati műtétek esetében is. Bár jelentős a lista a csípő- és térprotézis-operációknál is, mégsem itt, hanem a Kiskunhalasi kórházban kell a legtöbbet várni. Szürkehályog-műtét esetében azonban a Markusovszky kórház vezeti a várakozási listát.

A teljes cikk a Vasnépe oldalán olvasható.

(forrás: Vasnépe)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés