hirdetés
hirdetés
2021. augusztus. 06., péntek - Berta, Bettina.
hirdetés

Egy ír polihisztor, William Molyneux 1688-ban azt a kérdést tette fel levélben John Locke, angol filozófusnak, hogy ha egy vak ember váratlanul látni kezdene, akkor felismerne-e a szemével egy olyan tárgyat, amit addig csak tapintással érzékelt. A válasz nemcsak a filozófusokat, hanem az idegkutatókat is érdekelné. Most kutatók, akik vak gyermekeken olyan műtétet végeznek, ami visszaadja a látásukat, azt állítják, hogy megtalálták a választ Molyneux kérdésére. A felelet „nem”, de egy kis csavarral.

Amerikai kutatók vizsgálata egyértelműen bizonyította, hogy a szemészeti beavatkozás megelőzheti a súlyos, több órás csontműtétet.

Szombathelyen szürkehályog-operációra 1080 nap a várakozási idő - írja a Vasnépe.

a WHO statisztikája szerint mintegy 45 millió ember él a világon vakon, és közülük 35 millióan a szürkehályog miatt veszítették el látásukat - írja a Pécsi Újság.

A kezeletlen betegségek, várólisták helyett orvosi odafigyelésre és valamilyen gyógyszerre vágyó betegek, illetve a lelkes orvosok miatt népszerű Magyarország a gyógyszerteszteket végző cégek körében. Az [origo] összeállítása.

Egy brit vizsgálat szerint kevesebb hús és több növényi termék evése esetén ritkábban alakul ki szürkehályog. Egy vizsgálatban, ahol 15 évig követték a résztvevőket, a húsevők 6 százalékának lett szürkehályogja.

A betegek akkor is hajlandók tíz kilométereket utazni a bizalmukkal kitüntetett orvosokhoz, ha a szükséges beavatkozást akár szűkebb környezetükben is elvégezhetnék. Hasonlóan válogatnak az egészségügyi intézmények között, derül ki az EgészségMonitor Kft. legújabb kutatásából, amelynek szerzői arra is felhívják a figyelmet: mindezt nem árt figyelembe venniük a betegutak újraszabásán gondolkodó egészségpolitikusoknak.

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén. Célja, hogy felhívja a figyelmet: a vakság 80 százaléka megelőzhető, illetve gyógyítható – lenne.

Egy tanulmány a videójátékok pozitív hatására hívta fel a figyelmet: javítja a szem kontrasztérzékenységét.