hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Nyálmintából bizonyíték

A bűncselekmények helyszínén talált emberi szövetminták, hajszálak, testnedvek DNS-mintáinak összevetése rendkívül fontos, esetenként egyedüli bizonyíték lehet egy bűntett elkövetőjének azonosításában. A DNS-profil elkészítése meglehetősen költséges eljárás, személyenként 30 ezer forint. A nemzetközi tapasztalatok alapján azonban kijelenthető, hogy a ráfordítási költségek többszörösét spórolhatják meg a nyomozásban a DNS-profil nyilvántartások hatékony felhasználásával.

Lontainé Santora Zsófia, a rendőrség Bűnügyi Szakértői Kutatóintézetének (BSZK) vezetője lapunknak elmondta: a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény évek óta rendelkezik arról, hogy az öt évnél nagyobb büntetési tétellel sújtható bűntettek elkövetőitől a gyanúsítás után DNS azonosítására alkalmas szájnyálkahártya-mintát vegyenek. Kutatóintézetükben 1993 óta végeznek ilyen vizsgálatokat, mára már több ezer személy DNS-profilját vették nyilvántartásba. Egyedül az idén mintegy 580 bűnügyben kérték az intézet segítségét a nyomozók.

Tavaly kezdtek hozzá az eddiginél lényegesen nagyobb kapacitású számítógépes adatbázis kiépítéséhez. A BSZK úgynevezett CODIS rendszere várhatóan a nyár végén megkezdheti működését, és azután évente mintegy tízezer bűnelkövető DNS-profilja kerülhet a nyilvántartási rendszerbe. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Gaál Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés