hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nem szabad ellenségeket keresni!

Pesti Imre higgadtságot vár az ágazat szereplőitől

Az állam nem jókedvében döntött a kórházak államosításáról, ezt a lépést a hatalmasra duzzadt önkormányzati eladósodottság kényszeríti ki  – közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, aki kemény szavakkal üzent a Budapest egészségügyi programját korábbi tisztségében kidolgozó, az önkormányzati kórházak minisztériumi működtetését ellenző fővárosi kormányhivatal vezetőjének, Pesti Imrének.

Bár az egészségügyért felelős államtitkár szerint elképesztő a kórházak jövőbeni tulajdonlása körüli „meccs”, s mint mondta, ha nem lenne akkora tétje a változtatásnak, mint amekkora van, még szórakoztatnák is a vélt belső vitákról tudósító hírek, keményen üzent egyik fő ellenlábasának, Pesti Imrének. A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis szerda reggel a közszolgálati Magyar Televízió Ma reggel című műsorának nyilatkozva arról beszélt, hogy bár a jelenleg hatályos államháztartási illetve önkormányzati törvény nem teszi lehetővé a helyhatósági tulajdonban lévő egészségügyi intézmények állami kezelésbe vételét, a paragrafusok újrafogalmazásával elhárul ez az akadály. Az érintett fővárosi kórházak ezt követően – így Pesti - a kormányhivatalhoz kerülnek, amely a helyi érdekek figyelembe vételével készül működtetni azokat.

Szavai jelentőségét erősítette, hogy alig egy órával később a főpolgármester visszavonta az átadás-átvételről szóló tárgyalások megkezdését megalapozó közgyűlési előterjesztését, annak összes mellékletével. Így a tulajdonos-cseréről szerdai ülésén sem tudott dönteni a fővárost vezető legfőbb testület.

„Aki most olyanokat üzen, hogy enyémek lesznek a kórházak, az tulajdonképpen a beszállítói körének meg a befolyási övezetének üzen, hogy továbbra is velem kell tárgyalni”reagált az elhangzottakra és történtekre még aznap délután az egészségügyért felelős államtitkár, hozzátéve, ily módon továbbra is érvényes az a beszállítói érdekrendszer, amely miatt két évtizeden keresztül nem lehetett elérni, hogy központosított eljárással szerezzék be az energiát és a gyógyszereket. „Engem azért kértek fel erre a feladatra, hogy az ilyen mutyikra való tekintet nélkül rendet tegyek és traszparenciát hozzak az egészségügybe, amiből bér lesz és emberi erőforrás-krízis kezelés” – tette hozzá Szócska Miklós.

Az államtitkár szerint a kormányhatározat egyértelműen fogalmaz: a fekvőbeteg ellátás
biztosítása állami feladat lesz. Jelenleg azonban kizárólag a megyei intézményrendszerről, s ezen belül a megyei kórházakról van szó.

Pesti Imre nyilatkozatára reagálva idézte azt a kormány emlékeztetőt, amelyben az szerepel, hogy a kormányhivatalokhoz kerülő intézményekről a fenntartási és irányítási jogok tekintetében később az ágazati stratégiák szerint születik döntés. Ez pedig az egészségügyben, hívta fel a figyelmet az államtitkár, a Semmelweis Terv.

Szócska szerint a kormány egyébként nem jókedvében döntött a fenti módon, lépését a hatalmasra nőtt önkormányzati adósságállomány kezelésének kényszere motiválja. Ezzel kapcsolatban sietett leszögezni: a kórházak mindössze 28 milliárd forinttal „járulnak hozzá” az önkormányzatok 1247 milliárd forintos adósságához.

Pesti ImreSzemélyes megszólítottsága okán Pesti Imre a MedicalOnline kérdésére leszögezte: a 2010-es önkormányzati választásokig nem volt döntési pozícióban. Energia, gyógyszer és minden egyéb közbeszerzését az általa támogatott szabolcsi modellben lehet – mint azt a gyakorlat is igazolja – a lehető leggazdaságosabban és legátláthatóbban lebonyolítani. A jelenlegi helyzetben nem szabad ellenségeket keresni, bárki legyen is a kórházak működtetője, csak összefogással és együttműködéssel lehet kivezetni az ágazatot válságos helyzetéből.

Elengedhetetlen, tette hozzá Pesti Imre, hogy az ágazat szereplői higgadtan, indulatoktól mentesen, a közt szolgálva végezzék dolgukat.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink