2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Nincsenek bergamoi állapotok Magyarországon

Dinamikus járványkezelést alkalmazunk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Takács Péter, a Szent János Kórház főigazgatója.

– Betegágyaink húsz százalékát a nyári időszakban is fenntartottuk a koronavírus-fertőzötteknek. Ezt az arányt azóta megemeltük harminc százalékra, majd éppen ma reggel kaptuk a miniszteri utasítást, hogy az ágyaink negyven százalékát biztosítsuk e célra. Beavatkozás nélkül néhány héten belül valóban több lett volna a beteg, mint a szabad kórházi ágy, de a kormány az elmúlt héten szigorította is a járványügyi szabályokat, és most kapacitást is felszabadítunk.

Míg tavasszal teljesen leállt az ország, most dinamikus járványkezelést alkalmazunk. Két hét múlva fogjuk látni, hogy elegendő volt-e az intézkedés, vagy újabb szigorításra van szükség, de reményeink szerint egy picit lehet fékezni a trendet – fogalmazott a főigazgató a Magyar Nemzetnek, hozzátéve: válsághelyzetben értelemszerűen szükség van átszervezésekre, de a helyzet nem kritikus.

– Olyannyira nincs kaotikus állapot, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala éppen ma tartott ellenőrzést nálunk, és szó szerint el voltak képedve a kórházban tapasztalt katonás fegyelem és kollégáim profizmusa láttán – jegyezte meg.

Takács Péter elmondta: a Szent János Kórház ezeregyszáz betegágya közül jelenleg 338 ágyon nyújtanak koronavírusos ellátást, amelyeken jelenleg kétszáz beteg fekszik. Ezen ágyak közül ötvenet olyanoknak tartanak fenn, akik más egészségügyi probléma miatt kerülnek be az intézménybe, de egyúttal koronavírus-fertőzöttek is.

– A nálunk fekvő mintegy kétszáz beteg túlnyomó része középsúlyos és súlyos állapotú, közülük harmincan kapnak légzéstámogatást, de mindössze négyen szorulnak klasszikus intenzív terápiás ellátásra, tehát ők azok, akiket altatásban, intubálás mellett gép lélegeztet. Azt tapasztaljuk egyébként – különösen az idős betegeknél – hogy érdemes a lehető legtovább elkerülni az invazív lélegeztetést. A non-invazív légzéstámogatás ugyanis számos esetben sokkal jobb kilátásokat biztosít a kórlefolyás szempontjából.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés