hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.

Nincs trükk, megvan a 30 milliárd a béremelésre

Rendelkezésre áll a 30 milliárd forintos egészségügyi béremelés fedezete az idei költségvetésben – reagált a Portfolio.hu cikkére a Nemzetgazdasági Minisztérium, cáfolva azokat az állításokat, miszerint a népegészségügyi termékadóból származó bevételt kétszer költi el a kormány.

A kedden bejelentett egészségügyi béremelésből fakadó 30 milliárd forintos többletkiadás egy részét fiktív bevételből fedezi a kormány, miután a népegészségügyi termékadót nevezte meg fedezetként – írta korábban a Portfolio.hu. A Nemzetgazdasági Minisztérium a lapnak küldött válaszában cáfolta az állítást, a tárca reakciójából pedig úgy tűnik, hogy a mostani béremelés nem jelent plusz kiadást az idei költségvetésnek, mert a kormány a 2012-es költségvetés tavalyi készítése során már betervezett egy 15 milliárd forintos kiadási tételt az Egészségbiztosítási Alap összevont szakellátás előirányzatán.

"A Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló CLXXXVIII. törvény szerint az Egészségbiztosítási Alap költségvetésében a gyógyító-megelőző ellátás jogcím-csoport 2012. évi kiadási előirányzata 824,9 milliárd forint. Ez a tervezett béremelés fedezetét a következők szerint tartalmazza:

- 15 milliárd forint szabadon felhasználható finanszírozási többletforrás áll rendelkezésre az összevont szakellátás előirányzaton (a 2012. évi költségvetési törvény fejezeti indoklása ugyanis úgy fogalmaz, hogy "az összevont szakellátásra fordítható finanszírozási többlet 15.000 millió forint"),

- további 15,55 milliárd forint megtakarítás év közben keletkezik a gyógyító-megelőző ellátások finanszírozása során (az egészségügyi struktúra-átalakítással összefüggésben is)" – fogalmaz az NGM.

"Az Egészségbiztosítási Alap 2012. évi egyéb bevételei között található a népegészségügyi termékadó bevételi előirányzata, amely az előző évben nem az Alap, hanem a központi költségvetés bevétele volt. Tehát a népegészségügyi termékadó 2012-től jelenik meg az Alap bevételei között, s így közvetett módon szolgálja a többletkiadások, jelen esetben a béremelés fedezetét" – írta a tárca.

A 2012. évi költségvetés tartalmazza a béremelés fedezetét, így nincsen szó a költségvetés egyenleg romlásáról. Értelemszerűen arról sincs szó, hogy egy adott bevételt kétszer költenének el, jelezték.

(forrás: Portfolio.hu)
hirdetés

Könyveink