hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A hálapénz-rendszer felszámolását is (el)várják

Elfogadják a bérajánlatot, megsemmisítik a felmondóleveleket

Szócska Miklós fellélegezhet: jövő héten részt vehet abban az akcióban, amelyben a Magyar Rezidens Szövetség megsemmisíti a kezdeményezésére ügyvédi letétbe helyezett felmondóleveleket. A szövetség  ugyanis bizalmat előlegzett a kormánynak, s remélve a bérrendezés folytatását, elfogadja a kedden megismert bérajánlatot.

Bár egyelőre nehéz volna megmondani, vajon hány fiatal orvos marad Magyarországon a kormány által kedden ismertetett egészségügyi alapbéremelés hatására, tény, hogy az "Élhető Magyar Egészségügyet" mozgalmat kezdeményező Rezidensszövetség és a legfőbb szövetségesként megjelölt Magyar Orvosok Szövetsége úgy döntött: bizalmat előlegeznek a kormányzatnak és megsemmisítik a Veszprémben letétbe helyezett felmondóleveleket.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a többi közt arra emlékeztetett: vészjelzésükre a kormány tavaly december 29-én döntött úgy, hogy 30 milliárd forintot elkülönít az ágazatban dolgozók bérrendezésének megkezdéséhez.

Bár a szakorvosjelöltek követelései – kezdő orvos keresete érje el a kétszáz, a szakorvosoké a háromszázezer forintot – egy lépésben nem teljesül(het)tek, a rezidensek a hazai érdekképviseleti szervezetek által elért egyik legjelentősebb vívmánynak tartják, hogy kollégáik 80 százaléka január elsejéig visszamenőleg bruttó 66 ezer forint béremelést vihet majd haza. Papp Magor szerint a kormányzat ezzel a döntéssel ugyan nem tudta egyetlen varázsütésre megoldani a humánerőforrás-krízist, a döntés azonban az elmúlt évtized legjelentősebb kormányzati intézkedése az egészségügyiek számára. Mint mondotta, eddig egyetlen kormánytól sem kaptak differenciált béremelést, ezért a döntés külön üzenettel bír számukra. Amennyiben pedig a most megkezdett folyamat jövőre és 2014-ben is folytatódik, az alapot adhat a kormány és az egészségügy történelmi kiegyezéséhez. Ehhez azonban valóban szükség van arra, hogy az orvosok bére elérje a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát, és a maniál jobban megbecsüljék a szakdolgozók munkáját is. 

A felmondóleveleket gyűjtő szervezetek döntésük meghozatalakor figyelemmel voltak az ország jelenlegi gazdasági helyzetére –  jelezte Papp Magor, aki a bérek rendezése mellett azonban az egészségügy morális megújítását, a hálapénz-rendszer felszámolását is (el)várja a kormánytól. A források bizonytalaságával kapcsolatos kérdésekre a rezidensvezér azt a véleményét sem titkolta: bízik benne, hogy nem lesz szükség új forgatókönyvre. Az orvos-összefogás alapot ad arra, hogy ha kell, bármikor a jövőben is készen állnak megküzdeni azért, hogy az egészségügyben méltányos körülmények alakuljanak ki.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink