hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Véleménykülönbség az ütemezésben van

Nincs megállapodás az egészségügyi béremelésről

Pénteken újabb fordulóban igyekeznek közelíteni az álláspontokat az egészségügyi béremelésről, a mai tárgyaláson nem sikerült dűlőre jutni – hangzott el az egészségügyért felelős államtitkárság mai sajtótájékoztatóján. Összegekről senki nem beszélt.

Bár az előzetes hírek szerint mindenki úgy készült a mai tárgyalásokra, hogy ott megállapodás születik a bérek emeléséről, végül eredmény nélkül zárult a mai egyeztetés. Míg a munkavállalókat képviselő szervezetek már ebben az évben szeretnék, hogy emelkedjenek a fizetések, az államtitkárság a jövő évi költségvetésben az egészségügynek szánt 100 milliárd forintos többlet felosztásáról tárgyalt volna.

Tisztességesnek mondható ajánlatot kaptak, ezt azonban nem tudják elfogadni – mondta Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szervezetének elnöke, kiemelve, az egészségügyi dolgozók bére messze elmarad a nemzetgazdasági átlagtól, ezért nagyobb lépésekben és gyorsabb ütemben növelnék a béreket, mint ami a kormány szándéka. Ezért azt kérik, hogy a kormány nyissa meg az idei évi költségvetést is, és évközi kifizetéssel indítsa meg a bérfelzárkóztatást. Ónodi-Szűcs Zoltán ehhez annyit tett hozzá, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium nem zárta ki a büdzsé megnyitását, „és ez ma eldől”, ugyanakkor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter alig egy hete jelentette be, hogy a kabinet döntött az idei büdzsé megnyitásáról.

Az államtitkárság a szakdolgozóknál négy, az orvosok esetében pedig három vagy négy lépésben emelné a fizetéseket – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán, miután bejelentette, hogy nem sikerült megegyezni szervezetekkel. Számokról nem beszéltek, mert az akadályozná a további tárgyalásokat, de bárminemű béremelés csak a költségvetés zárószavazása után képzelhető el, hamarabb nem.

„Nyolcvanhétezer munkavállalóról van szó, minden ezer forint súlyos milliárdokat jelent” – folytatta az államtitkár, hozzátéve, a magyar egészségügy költségvetését az adófizetők pénzéből kell kigazdálkodni, ezért társadalompolitikai ügyként kell kezelni ezt a kérdést. Az MSZ-EDDSZ elnökének szavaira, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyi bérek nemzetgazdasági átlagtól messze elmaradnak azt válaszolta, a rangsorban valóban hátrébb van az egészségügy, de ezt a lemaradástr a következő 3-4 évben szeretnék ledolgozni.

Az már egyébként eldőlt, hogy az ágazati kollektív szerződés aláírója az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a nemzetgazdasági miniszter lenne, azonban a szerződés ágazati kiterjesztésének kérdése jogilag még nyitott – közölte Cser Ágnes.

A bérkérdést a kormányzat is orvosolni akarja az egészségügyben, véleménykülönbség a béremelés ütemezésében van, a jövő évben az ágazatnak szánt 100 milliárd forint felosztásakor ezért első lépésként az egészségügyben dolgozók fizetéseinek emeléséról akarnak megegyezni – zárta az államtitkár.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink