hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Nemzetközi díjat nyert egy magyar Alzheimer-projekt

A tavaly kísérleti jelleggel Mosonmagyaróváron indult „Demenciabarát városprojekt” rangos európai díjban részesült. A több európai alapítvány által életre hívott ún. Európai Alapítványok Demencia Kezdeményezése (EFID) által meghirdetett pályázaton a mintegy 98 pályázat közül egyedüli magyar projektként a mosonmagyaróvári kezdeményezés is bekerült a legjobb 12 díjazott közé.

A mosonmagyaróvári Gondoskodás Alapítvány tavaly indította el kísérleti jelleggel Magyarország első demenciabarát városfejlesztési projektjét, amelynek célja a demens- és Alzheimer betegekre történő figyelemfelhívás mellett az, hogy a jövőben komoly társadalmi és gazdasági problémát jelentő betegség kezelése ténylegesen lehetővé váljon a városokban és közösségekben. A The Atlantic Philanthropies, a Fondation Médéric Alzheimer, a King Baudouin Foundation, a Robert Bosch Stiftung és a NEF (Network of European Foundations) összefogásával létrehozott EFID díj odaítélésekor a beérkező pályázatokat a társadalmi innováció, a projekt-hatékonyság, a hatás és az eredmények fenntarthatósága szempontjából értékelik.

A 12 nyertes pályázat mindegyike arra fókuszál, hogy a demens embereket ne problémaként kezelje, hanem szakértelmüket megbecsülje és értékként közvetítse a közösség irányába. „Abban, hogy elnyertük ezt a rangos díjat, szerepet játszott az is, hogy ez az első olyan kezdeményezés Magyarországon, amely a demencia megértését és az emberek ezirányú tudatosságát nem egy szűk közösségben, hanem egy egész város szintjén kívánja elérni” – nyilatkozta a projektet elindító mosonmagyaróvári Gondoskodás Alapítvány kuratóriumi elnöke, Zimmerer Károlyné.

Demencia

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé. A korábbi szellemi teljesítményhez, akár a veleszületett értelmi fogyatékossághoz képest mértékadó a már meglevő képességek elvesztése. A mai orvostudomány több olyan okot is ismer, amely demenciát okozhat, és ezek némelyikét gyógyszeres kezeléssel lassítani tudja. Leggyakoribb és legismertebb típusa az Alzheimer-kór. A demencia a sérülések által okozott intelligenciavesztéstől eltekintve majdnem mindig idős korban, a 60. életév után kezdődik, így az idős kori pszichiátriai zavarok közé tartozik.

(Forrás: Wikipedia)

„Bízunk abban, hogy ez a díj is ráirányítja a figyelmet a mosonmagyaróvári projektre, illetve segít minket abban, hogy a könnyebb legyen a kezdeményezés elfogadtatása. Ebben segítséget jelenthet az is, hogy már az önkormányzat is a projekt mellé állt” – mondta el Tatai Tamás, a Demenciabarát városfejlesztési program koordinátora, aki pár napja Szófiában vette át a díjat egy szakmai konferencián.

 Gondoskodás Alapítvány

Az alapítványt 1998-ban alapították Mosonmagyaróváron azzal a céllal, hogy a városban élő szociális ellátást igénybevevőket segítse, támogassa. Ennek keretében a szervezet feladatai közé tartozik a gondozás a szociális és gyermekjóléti intézmények szakmai-működési feltételeinek javítása, a gondozás színvonalának emelése, pl. rehabilitációs programokkal, kulturált szabadidő eltöltéssel, a közösségi élet és egészségügyi programok szervezésével, mentális gondozás feltételeinek javításával, a társadalmi kapcsolatok erősítésével. Az alapítványnak célja továbbá, hogy a hátrányos helyzetben élők társadalmi integrációját elősegítse, mindennapjaikat megkönnyítse.

A GONDOSKODÁS ALAPÍTVÁNY ADÓSZÁMA: 18536546-1-08.

(forrás: MedMan Solutions)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés