hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Költségvetés 2012

Nemzeti Szociálpolitikai Alapot hoznak létre

A költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint létrehozzák a Nemzeti Szociálpolitikai Alapot, amely a szociális ellátások egy meghatározott körét, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alapból kikerülő, korai nyugdíjakat tartalmazza; az alapból ezekre 863 milliárd forintot fordíthatnak jövőre.

A kormány által pénteken benyújtott előterjesztés szerint az alapból a családi támogatásokra 456 milliárd, a korhatár alatti ellátásokra 313 milliárd, a jövedelempótló és kiegészítő szociális támogatásokra 68 milliárd, míg a különféle jogcímen adott térítésekre 26 milliárd forintot különítenek el.

Mint a javaslatban olvasható, az átalakítás következtében az ellátások számának csökkentése, az ellátórendszer egyszerűsítése révén áttekinthető és kiszámíthatóbb rendszer jön létre. A koncepcióváltás lényege az ellátások egy alapba történő betagozása. Ennek megvalósításával a későbbiekben kiszűrhetővé válnak a jelenleg különböző alrendszerek által finanszírozott párhuzamos ellátások, továbbá összegszerűen kimutathatóvá válik, hogy mennyit költ az állam a szociális ellátórendszer finanszírozására.

A családi pótlék, az anyasági támogatás, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az életkezdési támogatás, továbbá a pénzbeli gyermekvédelmi támogatások összege 2012-ben nem emelkedik. Mint a javaslatban olvasható, a valószínűsíthető demográfiai folyamatokra tekintettel a családi pótlék előirányzatának megállapításánál az ellátásban részesülők létszámának 0,2 százalékos csökkenése prognosztizálható.

Az egyéb szociális ellátásokról és költségtérítésekről szóló rész szerint az egyes ellátások előirányzatainak tervezésekor figyelembe vették, hogy a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkedő ellátások kivételével a többi támogatás összege 2012-ben változatlan marad.
A költségvetési törvénytervezet szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetében a hajléktalanokhoz kapcsolódó közfeladatok ellátására 500 millió forintot különítettek el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink