2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Németország növelni akarja a szervdonorok számát

A német parlament olyan új törvényt készít elő, amely szerint minden állampolgárnak, aki személyi igazolványért, jogosítványért vagy egészségbiztosítási kártyáért folyamodik, írásban ki kell nyilvánítania akaratát a szervdonációval kapcsolatban.

Azt remélik, hogy a törvény hatására növekedni fog Németországban a szervadományozások száma, amely most elmarad sok más európai országétól. Az Európai Tanács 2009-es adatai azt mutatják, hogy Németországban egymillió emberre 14,9 halott donorból származó szerv átültetése esett, míg Spanyolországban 34,4, Ausztriában pedig 19.

2010-ben új csúcsot ért el a németországi szervadományozások száma (4205), de a Német Szervtranszplantációs Alapítvány, amely a donorok toborzását szervezi, úgy véli, hogy ez a szám még tovább növelhető.

A lakosság kétharmada egyetért a szervadományozással, de donor kártyája csak 14,7 százalékuknak van. Németországban 12 000 beteg vár transzplantációra, és évente 3000 várólistás meghal.

A Német Orvosszövetség üdvözölte a törvényjavaslatot, és kijelentette, hogy azt szeretné, ha az új törvény értelmében másképpen kezelnék a várólistákat és másként történne a szervek elosztása. Úgy gondolják, hogy mind a 16 német szövetségi tartománynak kötelezővé kellene tennie, hogy minden olyan kórházban, ahol intenzív osztály van, alkalmazzanak egy transzplantációs koordinátort, hogy több potenciális szervdonort lehessen találni. Ilyen kötelezettséget egyelőre csak négy tartományban írtak elő.

Múlt héten a szociáldemokrata Walter Steinmeier, a Bundestag ellenzékének vezetője találkozót szervezett, amelyen minden politikai párt hangadói résztvettek, s megvitatták az új törvényjavaslatot. Steinmeier maga sokat tett azért, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a szervadományozásra, miután 2010-ben feleségébe ültették át egyik veséjét. Azt mondta, hogy biztos benne, hogy még 2011-ben elfogadják az új törvényt, mivel általánosságban mindenki egyetért vele, csak még néhány részletet kell tisztázni.

Philipp Rösler, a liberális demokrata egészségügyi miniszter is támogatja a törvényjavaslatot, de a parlament néhány tagja ellenzi, hogy olyan törvényt hozzanak, amely a jelenleginél erősebb morális nyomással kívánja a németeket rávenni a szervdonációra. Egyes ellenzők szerint újra meg kell vitatni az agyhalál fogalmát is.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, British Medical Journal)
hirdetés

Könyveink