hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Nem rizsre megy a játék

Szigorúan piszkos ügyek

A nyolcvanas évek hongkongi krimijeit nagyvárosi romantikájuk és melodrámával vegyített akciójeleneteik tették izgalmassá és népszerűvé. A tragikus hőssé érő triád-tag  bosszúhadjárata vezérfonala lett filmjeinek. Andrew Lau és Alan Mak 2002-es munkája kisebb megszorításokkal a nagy elődök méltó követője.

A Hollywoodba „száműzött” John Woo nevével fémjelzett „heroic bloodshed” (hősies vérontás) kedvelői az utóbbi évek legsikeresebb és legsikerültebb hongkongi filmjéből nyilván hiányolni fogják a műfaj gyöngyszemeire jellemző, balettbe illő koreográfiát, a tűzijátékkal felérő összecsapásokat és a távol-keleti slágerekkel kombinált lírai hangütést, a zsáner esszenciája mégis tetten érhető a Szigorúan piszkos ügyekben. Woo műfajteremtő műveinek vizuális és harcművészeti világát Lau és Mak meghagyja a boldog emlékezetnek, a lírai töltet alapjául szolgáló gyakori alapszituációt: a barát-ellenség, tégla-nemtégla felosztást azonban nemcsak átemeli, de tovább is fejleszti filmjében.

Yan (a Szerelemre hangolva című Wong Kar-Wai-filmben nyújtott alakításáért Cannes-ban díjazott Tony Leung megformálásában) már egy évtizede a maffia soraiban ténykedő rendőrtiszt, Ming (a jelenleg hatalmas népszerűségnek örvendő Andy Lau) pedig sikeres rendőrnyomozó – mellesleg a maffia megbízható embere. A két főhős egyre mélyebbre süllyed személyes poklában (erre utal a film kínai címe, a Mo-Gaan-Do is, amely a buddhizmusban a pokol legmélyebb bugyrát jelöli), hiszen mindketten hosszú ideje titkolni kényszerülnek kilétüket, és tulajdonképpen magányosan élnek a jó és rossz közötti szürke tartományban. Yan már belefáradt az erkölcstelen gengszterlétbe, ki szeretne szállni, ugyanakkor Ming – sikereinek köszönhetően – egyre feljebb kerül a rendőrségi hierarchiában. A két eleven karizma a dolgok állása szerint talán nyugdíjasként, egy padon ülve találkozna életében először, csakhogy egy sikertelen kábítószeres akció után egyértelművé válik, hogy a triádok és a rendőrség soraiban is tégla van, így aztán mindkettőjüknek érdeke minél hamarabb megtalálni a másikat – még mielőtt az fülelné le őt. Amerikai filmekből ismerős egér-macska játék veszi kezdetét, a város felhőkarcolóiról vér hullik alá, ám a két fél még sokáig nem kerül szemtől szembe egymással. A végső megméretésre természetesen egy háztetőn kerül sor, ahol a hősökből örök hősök lesznek, az antihősökből pedig – meglepetés.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csillag Márton
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés