hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Nem pályáztatnak, már kiválogatták a szakfelügyelőket

Országos és regionális szakfelügyelők már, minőségügyi szakfőorvosok és hatósági szakfelügyelők még nincsenek. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) június 10-ig pályázat útján keres minőségügyi szakfőorvosokat és szakterületi vezetőket, míg a hatósági felügyeleten dolgozók listája várhatóan a jövő héten kerül az egészségügyért felelős államtitkárság, majd az egészségügyi szakmai kollégium elé.

Hosszas egyeztetéseket követően – mint arról a MedicalOnline már beszámolt – rendelettel helyezték új alapokra Magyarországon a korábbi szakfelügyeleti rendszert. A május 25-től hatályos jogszabály szigorúan szétválasztja a hatósági felügyeletet és a minőségügyet: a hatósági szakfelügyelet az Országos Tisztifőorvosi hivatalhoz, míg a minőségügyi szakfőorvosok a GYEMSZI-hez tartoznak majd. Ennek oka elsősorban az, hogy amikor a GYEMSZI megalakult, megkapta a korábban az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központban összefogott szakfelügyelőket is. Számos esetben azonban kritikaként fogalmazódott meg, hogy a GYEMSZI nem ellenőrizheti azon intézmények munkáját, amelynél a fenntartói feladatokat is ellátja, hiszen ez összeférhetetlen lenne. Ezért az országos és regionális szakfelügyelőkön kívüli területi szakfelügyelőket – forrással együtt – visszakapta az ÁNTSZ; a tisztiorvosi szolgálat átalakításakor a megyei/városi szakfelügyelők a kormányhivatalokhoz, az országos és regionális felügyelők pedig a GYEMSZI-hez kerültek.

A már emlegetett, rendeleti úton lefektetett alapokat információink szerint azonban még „meg kell tölteni tartalommal”, ugyanis pillanatnyilag ex-lex állapot van. A korábbi országos és regionális szakfelügyelőkkel a GYEMSZI a jogszabályban foglaltaknak megfelelően már felbontotta a szerződést, a honlapjukon meghirdetett álláspályázat szerint ugyanakkor még napok telnek el, mire beérkeznek a minőségügyi szakfőorvosok, nem orvosi szakmák esetén szakterületi vezetők pályázatai.

Mint azt a GYEMSZI-ben érdeklődésünkre elmondták: fenntartói feladataik mellett kiemelten fontosnak tartják a minőségi betegellátást. A minőségügyi szakfőorvosi munka nem területi alapon szerveződik majd, hanem a szakmai kollégium gyógyító szakterületei szerint – vagyis a GYEMSZI-nél 56 állandó szakfőorvos (szakterületi vezető) megbízásáról lesz szó, akik előre meghatározott munkaterv alapján végzik feladataikat. Az állandó minőségügyi szakfőorvosok alkalmazása mellett lesznek egy-egy projektre, klinikai auditra, minőségügyi kérdés megoldására szolgáló megbízások is. A pályázatok már megjelentek, a beadási határidő június 10-én jár le.

A GYEMSZI új szervezeti és működési szabályzata alapján a korábbi minőségügyi főosztály is átalakult; az egészségszervezéssel, tervezéssel és finanszírozással foglalkozó főigazgatóság alá került. Információink szerint lesz egy adatgyűjtéssel, a regiszterek elemzésével és egy elméleti módszertani minőségügyi feladatokkal foglalkozó része, és a térségi menedzsmentért felelős szervezeti egységen belül kialakítanak egy Operatív Minőségügyi Központot is, amely a nem várt események, kórházi műhibák elemzésével, a hibák javításának követésével foglalkozva, a megelőzésben lesz segítségére az intézményeknek.

A hatósági feladatokat ellátó szakfelügyelőkről a tisztiorvosi szolgálat készít névjegyzéket – erősítette meg érdeklődésünkre dr. Paller Judit országos tiszti főorvos. A feladat kevesebb lesz, mint a hajdanvolt szakfelügyelők esetében, így az ÁNTSZ nem is várja el tőlük, hogy rendszeresen ellenőrizzenek. Munkájukat felkérésre végzik majd, és fix összeget kapnak érte – a rendelet mellékletében megfogalmazott 5-10 ezer forintot, valamint szükség szerint utazási költségtérítést. Egy-egy feladat elvégzéséért az az intézmény (OTH, megyei-, járási népegészségügyi szakigazgatási szerv) fizet, amely felkéri a szakfelügyelőt, az ellenőrzött számára ez nem jelent költséget.

Mint Paller Judit elmondta: nem pályáztatnak; a megyei tiszti főorvosok segítségével már összeállították, mely szaktekintélyeket kérnek fel a feladatra. Ennek a munkának a presztízsét ugyanis szeretnék visszaállítani, még ha nem is tudnak komoly juttatást adni érte. A listát – melyről a döntést a szakmai kollégium hozza meg – az országos tiszti főorvos várhatóan a jövő héten küldi meg a szaktárca egészségügyért felelős államtitkárságára.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink