hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nem önként, de adakoznak a minisztériumok

A minisztériumok többségének néhány milliárd forintot, míg a legtöbbet, 11 milliárd forintot, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kell megspórolnia.

A kormány által zárolt negyvenmilliárd forintot a minisztériumoknak és állami hivataloknak kell összespórolniuk kiadásaik befagyasztásával. A kormányhatározat értelmében tilos meghosszabbítani vagy újrakötni a lejáró tanácsadói, illetve egyéb szellemi tevékenységre vonatkozó szerződéseket. Befagyasztották a bútorvásárlást, az informatikai eszközök és autók beszerzését, felfüggesztették a jutalmak kifizetését, továbbá előírják a hatályos szerződések felülvizsgálatát.

A minisztériumok többségének néhány milliárd forintot, míg a legtöbbet, 11 milliárd forintot, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kell megspórolnia.  A Kormány elrendelte azt is, hogy a fejezeti kezelésű előirányzatok, továbbá a központi és társadalombiztosítási költségvetési szervek 2010. június 30-án meglévő előirányzat maradványaiból a nemzetgazdasági miniszter az érintett tárcákkal együttműködve 30 milliárd forintot zároljon.

A határozat előírja, hogy a negyvenmilliárdon felül az önálló gazdálkodási intézményeknek is be kell fizetniük a büdzsébe, és meghatározza, hogy melyiknek mennyit. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől például ötmilliárd forintot várnak. A Földhivatalok, Földmérési és Távérzékelési Intézettől 186,6 milliót, a Regionális Munkaügyi Központoktól 83,8 milliót, a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól pedig 348,8 milliót szed be a kabinet. 

A kormány utasította a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az állami vagyonról szóló előirányzatból húszmilliárd forintos megtakarítást érjen el.

 

A minisztériumok befizetési kötelezettségei:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium – 4 392,8 millió Ft

Vidékfejlesztési Minisztérium – 4 125,4 millió Ft

Honvédelmi Minisztérium – 4 004,2 millió Ft

Belügyminisztérium – 2 998,4 millió Ft

Nemzetgazdasági Minisztérium – 5 421,8 millió Ft

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – 5 465,2 millió Ft

Külügyminisztérium –1 198,6 millió Ft

EU fejlesztések – 974,9 millió Ft

Nemzeti Erőforrás Minisztérium –11 805,4 millió Ft

Központi Statisztikai Hivatal –113,7 millió Ft

Összesen – 40 500,4 millió Ft

MedicalOnline
a szerző cikkei

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink