Nem csökkenti a kávéfogyasztás az inzulinérzékenységet
Egy szingapúri vizsgálat eredményei szerint a hosszabb időn keresztül fogyasztott napi négy csésze kávé nem csökkenti az inzulinérzékenységet.
A Nestlé megbízásából végzett el egy vizsgálatot a Szingapúri Egyetemen az egyik tanszékvezető, és az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közölt cikkében arról számolt be, hogy vizsgálati eredményeik szerint a 24 héten keresztül fogyasztott napi 4 csésze kávé nem befolyásolta az alanyok inzulinérzékenységét.
A Szingapúri Egyetemen végzett vizsgálatban 126 túlsúlyos, 35-69 év közötti alany vett részt, akiket vagy napi 4 csésze instant kávé vagy napi 4 csésze placebo ital fogyasztására randomizáltak. A vizsgálat elsődleges kimenete a percenként, testsúlykilogrammonként metabolizált glükóz mennyisége volt, azaz a glükózérzékenység.
Az inzulinérzékenység az egységnyi inzulinra adott „válasz” mértéke – vagyis, hogy adott mennyiségű inzulin mekkora hatást fejt ki. Tegyük fel, hogy megiszunk pl. 75 g glükózt 1 dl vízben feloldva. A következő pár órában figyeljük, hogy mennyi inzulint termel a szervezetünk. Akinek kevesebb inzulin is elég volt a vércukorszint kordában tartásához, annak jobb az inzulin érzékenysége.Az inzulinrezisztencia az az állapot, amiben a normális inzulin koncentrációk már nem képesek a vércukorszintet a normál tartományban tartani, ezért a szervezet extra adag inzulintermeléssel és elválasztással próbálja a normoglikémiát visszaállítani.
Az eredmények szerint a kávéfogyasztás a placebóhoz képest nem okozott jelentős változást az inzulinérzékenység tekintetében, ráadásul nem figyeltek meg csoportok között jelentkező különbségeket sem a vizsgálat 24 hetes időtartama alatt az éhomi vércukorszintben vagy az inzulinrezisztencia biológiai mediátoraiban, mint például az adiponektin. A placebo csoporthoz képest a kávét fogyasztóknál kis mértékű testzsírcsökkenést, valamint a vizeletben mért kreatininszint csökkenését tapasztalták.