hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Nem csak az egészségügyben kellene kötelező oltás

Az oltottságban elértünk oda, hogy egy negyedik hullám ne terhelje túl annyira az egészségügyet, mint tavasszal, mondta a 444.hu-nak Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Akkor milyen eszközt tudna elképzelni, akár az idősekre célozva, akár általában? A plakátok hónapokig kint voltak, és a kormány is folyamatosan az oltás fontosságáról beszélt.

Volt plakátkampány, de közben politikai kérdéssé tettek egy járványvédelmi eszközt, és oltásellenesnek bélyegezték az egyik oldalt. Ez nem segíti a bizalomépítést.

Az idősek közül sokan járnak templomba, akár az egyházak is részt vehetnének az oltás népszerűsítésében. Nem vagyok marketinges, de gondolom, olyan helyen kell megszólítani őket, ahol megfordulnak: orvosi rendelőkben, templomokban, piacokon, boltokban, postán. A nemzeti konzultációs kérdőívvel együtt átadhatták volna nekik az oltásra buzdító szórólapokat is.

Megnézhetjük a külföldi példákat. Van, ahol fizetnek annak, aki elvisz az oltásra egy idős embert. Sokféle eszközzel próbálkoznak, nem kell feltalálni a spanyolviaszt.

Önnek szimpatikusak ezek a nyereményjátékos, pénzjutalmas ötletek?

Valószínűleg ezek azokban a társadalmi rétegekben működnek, ahol nagyfokú a szegénység és alacsony az iskolázottság. A tájékozódó, információéhes csoportoknál transzparenciával lehetne növelni az oltási hajlandóságot.

Mire gondol?

Arra, hogy tisztán elmondják, mi a helyzet, a politikai és népszerűségi vetületek mérlegelése nélkül. Akár a járványadatok, akár az oltottság terén. Egyszerű példa: ha éppen az egész világon hiánycikk a maszk, nem azt mondom, hogy a maszk amúgy sem véd, hanem azt, hogy most nagyon nehéz szerezni, de mindent megteszünk.

A kormány kötelezővé teszi az oltást az egészségügyben, támogatja ezt?

Igen. Ott van például a hepatitis B elleni oltás, ami most mindenki számára kötelező, de az egészségügyi dolgozók számára korábban is az volt. Amikor döntöttek erről, évi 2-300 új esetről tudtunk az országban. Most pedig egy olyan járványról beszélünk, amibe naponta haltak bele ennyien. De még nem tudjuk, hogy a koronavírus elleni oltás csak azok számára lesz-e kötelező, akik közvetlenül részt vesznek a betegellátásban, vagy a háttérszemélyzet számára is.

Melyik lenne jobb?

A betegellátásban résztvevők esetén nagyobb a kockázat, ez nem kérdés. De össztársadalmi szinten minél több embernek van oltása, annál jobb. Szerintem nincs akadálya, hogy a többi egészségügyben dolgozó számára is kötelezővé tegyék.

Van még olyan foglalkozási csoport, ahol szükség lenne erre?

Szerintem igen, de ez nem a kamara álláspontja, hanem a saját véleményem. Úgy gondolom, hogy az egészségügyön kívül a szociális szférában és a kritikus infrastruktúrák, például az áram- és gázellátást biztosító cégek dolgozóinál is kötelezővé lehet tenni az oltást. Szerintem az oktatásban is van helye, akárcsak azoknál a vállalatoknál, ahol az alkalmazottak sok emberrel találkoznak.

A teljes interjút a 444.hu közli.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink