hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nem akarják aláírni szerződésüket a debreceni orvosok (Frissítve: Megegyeztek!)

Jelenlegi formájában nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói – értesült a Telex. Később Sikerült rendezni a vitás kérdéseket.

A lap birtokába került levélben az orvosok azt írják a Klinikai Központ vezetőinek, hogy azonnali egyeztetést kérnek, különben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

Az orvosok március elsejétől a közalkalmazotti létből új státuszba, az egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át. Ehhez új szerződéseket kell aláírniuk. Az új jogviszony ugyan magasabb alapfizetést ad, de jelenleg bizonytalan, mi lesz a különböző szakmák által korábban kialkudott pótlékok és egyéb bérkiegészítések sorsa. A traumatológusok például néhány más orvosi szakmával (pl. aneszteziológusok, sürgősségi orvosok) együtt 2019 óta fix díjként kaptak jelentős pluszpénzt a fizetésük mellé. A hazai sürgősségi ellátás összeomlásának megakadályozására ezzel ismerték el a 24 órás, folyamatos betegfelvételt teljesítő kórházak és osztályok extra terhelését.

A debreceni traumatológusok Szabó Zoltánnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökének és Ónodi-Szűcs Zoltán stratégiai és gazdasági alelnöknek címzett február 22-i levelükben azt írják: megkapták és elolvasták a munkaszerződés tervezetét, de az nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást.

Az orvosok másik kifogása, hogy a munkaszerződés tervezete „rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”.

További részletek

Frissítés:

Sikerült rendezni a vitás kérdéseket a debreceni traumatológusokkal, így március elseje után is zavartalanul folytatódhat a betegellátás a traumatológiai és kézsebészeti osztályon, közölte az ATV Híradóval a Debreceni Egyetem Klinikája.  Közben Kunetz Zsombor Facebook oldalán azt írja: a nyíregyházi traumatológiai osztály dolgozói is levélben jelezték főnökeiknek, hogy nem írják alá a felkínált szerződést. ​

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink