hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Nehezebb most összeszedni az 1%-okat

Május 20-ig gyűjthetik a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásait a magyarországi civil szervezetek, akiknek ebben is árthatott a Gyermekrák Alapítvány körül kirobbant botrány – írja a hvg.hu.

Az adományok fogadására jogosult alapítványok, civil szervezetek május 20-ig biztathatják az adó egy százalékának felajánlására a magyar adózókat. Bár a felajánlást tevők körülbelül 28 ezer szervezet közül választhatnak, a célszervezeteknek idén valószínűleg jóval nehezebb lesz meggyőzniük a támogatókat, az egyes civil szervezeteket is érintő botrányok miatt – emlékeztet a lap.

Az aggályok nyomán több jogszabályi változás is született: az alapítványok 1%-okból származó bevételüknek ezentúl maximum 10 százalékát (de nem több mint 10 millió forintot) költhetik hirdetésre, maximum 25 százalékát (de nem több mint 25 millió forintot) pedig működési kiadásokra. Emellett életbe lép az a szabályozás is, miszerint 1 évnél tovább nem lesz majd tartalékolható az szja egy százalékából befolyt összeg – idézik fel.

„Mi szervezetként örülünk, hogy az egyszázalékos piac tisztul” – kommentálta a kialakult helyzetet Molnár Attila, a súlyosan beteg, főleg daganatos gyerekeknek terápiás, rekreációs programokat szervező Bátor Tábor Alapítvány ügyvezető igazgatója. Az elsődleges védekezési eszköz számukra és a többi tisztességesen működő alapítvány számára is, hogy igyekeznek működésüket minél átláthatóbbá tenni, és világosan kommunikálni az adózók felé, pontosan mire is fordítják majd a kapott támogatást – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink