hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Néhány nap múlva dönthetnek az orvosbérekről

Lehet-e még az idén kormánydöntés az orvosi béremelésről és szigorítás a hálapénz ügyében? A kérdésre Éger István az InfoRádióban válaszolt.

A Magyar Orvosi Kamara elnökét is meglepte Gulyás Gergely miniszter bejelentése a csütörtöki Kormányinfón, amikor az InfoRádió kérdésére, lehet-e még az idén kormánydöntés az orvosi béremelésről és szigorítás a hálapénz ügyében azt felelte: „Orvosbéremeléssel kapcsolatos döntés néhány nap múlva lesz”.

A rádió megkérdezte Éger Istvánt, mit szól a bejelentéshez. A MOK elnöke elmondta: „a korábbi tárgyalások során elkészült egy bértábla.tervezet, s reméltük, hogy a kormány elé kerülhet, de eddig erről nem volt közvetlen információnk, mert a kormányülések után nem minket tájékoztatnak elsősorban. Örömmel hallom, hogy ez mégiscsak szóba került.

– Tegnap a miniszter út azt emlegette, hogy amiről most tárgyalnak, az egy nagyon komoly béremelés lehet, és azt szeretnék, ha a hálapénzről is mindenképpen megindulna a társadalmi vita, tehát nem teljesen világos, hogy mit tervez a kormány. Mi az, amiről tárgyaltak, mi az, amit a kamara kért?

– A tárgyalás arról szólt végestelen végig, és a novemberi orvosnaggyűlésen is ez hangzott el, hogy a kezdő szakorvosok számára törvényben garantált, minimális bruttó 900 ezer forintos alapbér legyen, és ennek arányában természetesen a kezdő orvosoknak és az idősebb orvosoknak is emelkedő bére legyen, mert ez lehet az alapvetése annak, hogy a hálapénz kivezethető legyen, márpedig a szakorvosképzés legnagyobb ellensége a hálapénz-rendszer, ennek a megoldása rendkívül sürgető – mondta az elnök az InfoRádióban a kamara honlapjának összeállítása szerint.

hirdetés

Könyveink