hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Rákgyógyszerek: nem a megtakarítás a cél

Csak új pacienseknél, csak elsőként választható készítmények esetében, de nem minden tételesen finanszírozott betegség esetében lesz kötelező a legolcsóbb gyógyszerrel kezdeni a terápiát, írja a PharmaOnline.

Meglehetősen nagy vihart kavart a Nemzet Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legújabb, november elsejétől életbe lépő intézkedése, amelynek eredményeként egyes betegségek induló kezelésénél a terápiához rendelkezésre álló készítmények legolcsóbbikát kell alkalmazni. S mivel itt a legsúlyosabb kórképekre adott, s épp ezért a legkorszerűbb, s legdrágább medicinákat tartalmazó tételes finanszírozású gyógyszerekről van szó, a gyártók, orvosok és betegszervezetek meglehetős felzúdulással fogadták a NEAK intézkedését. Az alapkezelő szerdai háttérbeszélgetésén igyekezett eloszlatni a félreértéseket, s az üggyel kapcsolatban tiszta vizet önteni a pohárba.

Rögtön elsőként leszögezték, hogy a már gyógyszeres terápián lévőket nem érinti az új eljárás, gyógyszerek cseréjéről az ő esetükben szó sincs. Csak új pacienseknél, csak elsőként választható készítmények, s nem minden tételesen finanszírozott betegség esetében kerül sor a fenti intézkedésre. Néhány kórképről van szó, ezek: tüdő-, vastagbél- és prosztata daganat, melanoma, súlyos gyulladásos betegségek, Fábry-kór valamint időskori makuladegeneráció, s húsz készítményről.

Ez azonban, derült ki a NEAK szakmai főtanácsadójának szavaiból, nem azt jelenti, hogy a fenti kórképekkel kezelésre szoruló új betegek mindegyike elsőként csak a legolcsóbb gyógyszert kaphatja. Példaként a gyulladásos kórképet említették, amely csoportba hét indikáció is tartozik, például a Chron betegség, a colitis ulcerosa, vagy például többféle psoriasis. Ehhez képest november elsejétől csak a rheumatoid arthritistől szenvedők egyes csoportjára vonatkozik majd az új a rendszer. Hasonló a helyzet a tüdődaganatban, illetve melanómában szenvedők esetében is.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_frantab01'>frantab01 / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

Az eseményen részt vett Poór Gyula, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Reumatológiai Tagozatának vezetője, aki elmondta, szakmai kompromisszumuk feltétele az volt, hogy csak olyan esetben adható az olcsóbb medicina induló kezelésként, amennyiben az adott molekula hatékonysága semmiben sem különbözik a többiekétől, csak az ára olcsóbb. Ennek fejében viszont ígéretet kaptak arra, hogy egy másik speciális, innovatív készítményt befogadnak. A tájékoztatón az is kiderült, hogy amennyiben a beteg nem bírja – mert például allergiás reakciót vált ki – az első vonalbeli olcsóbb gyógyszert, akkor azt értelemszerűen lecserélik. Az onkológusokat azonban nyilván jobban megosztja a tervbe vett átállás, mert bár a háttérbeszélgetésre a szakmai kollégium onkológiai tagozatának vezetője, Kásler Miklós – az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója – elküldte képviselőjét, ám mint a küldött kérdésekre adott válaszából kiderült, a fenti témában nem született tagozati állásfoglalás.

Arra a kérdésre, hogy milyen vizsgálatok alapján végezték az elemzést, Bidló Judit szakmai főtanácsadó elmondta, hogy a nemzetközi szintéren nagyon kevés összehasonlító klinikai vizsgálat van, s ezt úgynevezett meta-analízisek készítésével szokták áthidalni. Nagyon hasonló betegkörön tesztelik a molekulákat, s ezek alkalmasak arra, hogy indirekt összehasonlítást végezzenek. Ez egyébként a költség-hatékonysági elemzések alapja is. A NEAK valós adatokból dolgozott a módszer kimunkálása során. A tételes elszámolási gyógyszereket kapó minden egyes betegről ugyanis nagyon részletes, rengeteg kérdésre adandó választ tartalmazó dokumentációt kötelesek készíteni a kórházi kezelőorvosok. Az elmúlt hónapokban például 1500 vastagbél-, 800 tüdődaganatos, s 200 melanómás beteg anyagát vizsgálták át. Az alapkezelő főigazgató-helyettese, Kiss Zsolt leszögezte: az intézkedés nem okoz megtakarítást a rendszerben, nem is ez a cél.

A tételes elszámolású készítmények 2017-től a speciális beszerzésű, nagy értékű gyógyszerek kategóriájába tartoznak a vérfaktorokkal és a hepatitis elleni készítményekkel együtt. Minderre idén 70 milliárdot irányoztak elő, amiből a tételes gyógyszerek 53 milliárdos kiadást jelentenek. A kassza azonban feltöltésre szorul, a hírek szerint körülbelül 15-20 milliárd forint közötti összeggel. A kormánnyal jelenleg is zajlanak a tárgyalások, így nem tudni, hogy végül mennyivel emelik majd meg e költségvetési sor keretét.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink