hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Napóleon a boncasztalon

Bonaparte Napóleon halálának körülményeit mindig vitatták. Eddig a legvalószínűbb oknak az arzénmérgezést és a gyomorkarcinómát tartották, azonban a legújabb farmakológiai felfedezések árnyalhatják a képet.

A világhódító francia császár életének utolsó éveit saját naplójából jól ismerjük: súlyosbodtak emésztési panaszai, visszatérő hányinger és hányás gyötörte. Halálának körülményeiről orvosa és udvartartásának tagjai számoltak be. Végrendeletének megfelelően felboncolták. Orvosa, aki gyakorlott kórboncnok volt, fekélyes, regionálisan invazív gyomorkarcinómát diagnosztizált. De vajon ez a betegség, vagy a panaszok enyhítését célzó kezelés okozta a halált? Az újabb feltételezések szerint több más tényezővel együtt ez utóbbi végzett vele. Francesco Mari és munkatársai 2004 augusztusában megjelent közleményükben (Journal of the Royal Society of Medicine 2004;97:397–399.) legalábbis ezt állítják.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csupor Dezső
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés