hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Napirenden a térítési díj?

Két változat a rendszer átalakítására

A kormány társadalmi vitára bocsátotta az egészségügy korszerűsítési programját. A szakmai szervezeteknek megküldött dokumentum néhány ponton eltér a kabinet által elfogadott anyagtól. Abban ugyanis szerepel a térítési díj (copaymant) széles körű bevezetése, a több-biztosítós rendszer modellezése, és az is, hogy kipróbálnák holdingokban működtetni a kórházakat.

A kormány tervei szerint a program legtöbb eleme már a jövő évtől hatályba lépne. A dokumentum leszögezi, hogy a magyar egészségügy talpon maradása elsősorban az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájának köszönhető. A rossz ellátási körülmények, a sokszor túlhajszolt személyzet fásultsága és az általánosan elterjedt paraszolvencia miatt a lakosság véleménye azonban sok esetben rosszabb az ellátórendszerről, mint ami a szolgáltatások szakmai színvonala és hozzáférhetősége miatt indokolt lenne.

A kabinet úgy ítéli meg, hogy az ellátórendszer még működőképes, de már a teljesítménye határán van, tele feszültségekkel, adósságokkal és irreális elvárásokkal. Ez sürgős érdemi, de megfontolt változtatások feladatát rója az egészségügy összes szereplőjére. „A kormány célja, hogy az elkövetkezendő folyamatos és teljes körű modernizációban a magyar egészségügy tradicionális értékei irányelvként megmaradjanak: így a közfinanszírozás túlsúlya, a szabad orvosválasztás, a nagy hivatástudattal rendelkező, jól képzett ellátók, a viszonylag széles hozzáférhetőség. Az átalakítás során kiemelt szempont az, hogy az állampolgárok jobb, biztonságosabb ellátáshoz jussanak, terheik ne növekedjenek.”

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Élő Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés