hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Multifunkciós vérlemezkék

Nemcsak a véralvadásban játszanak szerepet, hanem, mint egy, a Nature Immunology-ban publikált tanulmány felhívja a figyelmet, közreműködnek az immunválasz kialakításában is.

Mint a tanulmány vezető szerzője, a Müncheni Egyetem immunológusa, Dirk Busch nyilatkozta a New Scientistnek, a véráramba kerülő baktériumokat gyorsan körbeveszik a vérlemezkék, majd a lépbe irányítják azokat, ahol a dentritikus sejtek lépnek akcióba: bekebelezik a baktériumokat.

A folyamatban a vérlemezkék GPIb nevű receptora és a 3-as számú komplement fehérje működik közre, írják a kutatók a Nature Immunology-ban, a C3 köti a vérlemezkéket a baktériumhoz. Az immunológusok által létrehozott C3-hiányos kísérleti állatok vérlemezkéi nem vették körbe a beléjük fecskendezett Listeria monocytogenes baktériumokat, így azokat a dentritikus sejtek helyett a makrofágok pusztították el – így azonban nem alakult ki immunológiai memória.

Busch szerint elképzelhető, hogy a jövőben a vérlemezkék működésének serkentése révén hatékonyabb védőoltásokat tudunk majd előállítani.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink