hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Mozgásprevenció

Idősebb nők is elkezdhetik

Rendszeres testmozgást és a 25 alatti testtömegindex megtartását ajánlják a nőknek az International Agency for Research on Cancer munkatársai, mert így jelentősen csökkenthető az emlőrák kockázata. Elkezdeni sosem késő: a posztmenopauzában végzett mozgás is protektív hatású.

Humán és állatkísérletes vizsgálatokból tudjuk, hogy számos életviteli tényező befolyásolja az emlő élettani és kórélettani működését. Az International Agency for Research on Cancer (IARC) nemrég közzétett irodalmi áttekintése szerint (The Oncologist, 2003; 8:326–334) az emlőrákesetek 25 százalékának a túlsúlyosság és a mozgásszegény életmód az oka. Túlsúly esetén 50–250 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki emlőrák a posztmenopauzában.

Jelentős vizsgálatok

Az American Cancer Society kohorszvizsgálatában 495 477 nő vett részt. Az átlagosan 16 éves követés után megállapították, hogy az emlőrák okozta mortalitás kockázata az obezitás mértékével szignifikánsan emelkedett. A nők testtömegindexének (BMI) összehasonlításakor a mortalitás relatív kockázata a 25-ös vagy kisebb BMI-értékhez tartozó rizikószinthez viszonyítva 1,34 volt a 25–29,9-es BMI-határok között, 1,63 a 30–34,9-es értékek között, míg 40-es testtömegindex felett 2,12-re nőtt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Ádám Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés