hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mostantól ügynökök fejlesztik az egészséget

Főként a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, az alapellátáshoz közel kezdi meg a működését ma ötvennyolc egészségfejlesztési iroda.

Azok a programok, amelyek mögött nincs forrás, nincsenek elkötelezett emberek, és amit intézményesült formában nem fogad el a szakma, az semmit nem ér. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben többször, többféle programmal igyekeztek már megóvni és fejleszteni a hazai halandók egészségét – inkább kevesebb, mint több sikerrel. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Léder László, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) megbízott főigazgatója az idénre meghirdetett „népegészségügyi mozgósítás jegyében” ezért mostantól új utakon igyekszik eredményeket felmutatni annak az 58 egészségfejlesztési irodának a segítségével, amelyek kialakítását, ha úgy tetszik, útra bocsátását csütörtökön jelentették be egy a szakemberek konferenciája előtt megtartott sajtótájékoztatón.

Az uniós forrás segítségével kialakított irodák a járásokban, a hátrányosabb helyzetű kistérségekben törődnek majd a helyi közösségek egészségével, s szerveznek az ott lakók számára módszertanilag is egységesen, a legjobb gyakorlatok mintájára programokat – közölte az államtitkár. Ők lesznek azok is, akik „átveszik az alapellátástól” azokat az embereket, akiknek legfeljebb annyit tudnak mondani az orvosok, hogy fogyjon le, vagy hogy ne gyújtson rá – ezeken a helyeken az érintettek segítséget is kapnak majd ahhoz, hogy lefogyjanak vagy leszokjanak. Szócska Miklós kiemelte, jelenleg négy területen dolgoznak annak érdekében, hogy megváltoztassák a hazai egészségi állapotra vonatkozó és közismerten rossz trendeket. Ezek közé tartozik a népegészségügyi jogalkotás, az intézményfejlesztés, az intézményekben zajló programok indítása, valamint a szűrések.

Az új irodák valójában nem is irodák. Léder László, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) megbízott főigazgatója inkább „a népegészségügy helyben dolgozó ügynökeiben” gondolkodik, annak érdekében, hogy meg is térüljön a befektetés. Szócska Miklós megfogalmazásában: az eddigi jó szándékú laikus lelkesedés kevés. Az épületek az államtitkár szerint nem újak, hanem főként a funkcióváltó intézmények kihasználatlan intézményeiben vannak/lesznek, s listájuk az NFÜ honlapján lesz elérhető.

Az egészségfejlesztési programhoz informatikai fejlesztés is társul majd, hogy a begyűjtött adatok-információk elemzése a szakmapolitikai döntések előkészítéséhez is hozzájárulhasson. A tervek szerint még az idén kiépül a lelki egészségügyi központok hálózata is – erről az államtitkár legutóbb akkor beszélt, amikor átadta az egykori OPNI utódaként a fővárosi Nyírő Gyula Kórház bázisán kialakított Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet, s jelezte, hogy e helyeken akár majd a hajléktalanná vált egykori pszichiátriai betegek gondjait is orvosolhatják.

hirdetés

Könyveink