hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

MOK nagygyűlés: Horváth Ildikó ott lesz

Horváth Ildikó egyértelműen igennel, a Pénzügyminisztérium pedig nemmel válaszolt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) most szombati nagygyűlésére szóló meghívásra, a Miniszterelnökség még nem reagált – jelentette be Éger István, a köztestület elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ezer feletti létszámban regisztráltak a tagok a kamara most szombatra, tíz órai kezdettel, a Vasúttörténeti parkba meghirdetett nagygyűlésére – mondta a sajtótájékoztatón Éger István., jelezve, hogy az Emmi egészségügyért felelős államtitkára, Horváth Ildikó részt vesz az eseményen.

Az esemény megnyitója után előadásban tárják a résztvevők elé a problémákat, és az azokkal kapcsolatos kamarai álláspontot, majd a jelenlévő kormányzati szereplő(k) az elhangzottak tükrében a MOK-hoz írásban beérkezett kérdésekre is válaszol. A helyszínen is biztosítják a kérdésfeltevés lehetőségét, írásban – vázolta a szombati, tervezett menetrendet a kamara vezetője.

Nem szeretnék üres fenyegetésekkel élni – szögezte le az elnök a megmozdulás várható következményeit latolgatva, de hozzátette azt is, a MOK korábbi felmérése során 2600 kolléga jelezte, hogy kész felmondani az önként vállalt túlmunkát.

A tárgyalásba vetett hitünk megcsalatása eredményezte a jelenlegi helyzetet – fogalmazott Éger István, aki szerint Az „Elhalt ígéretek nyomában – párbeszéd a döntéshozókkal” című nagygyűlést azért szervezték, mert zátonyra futottak a korábban eredményesnek bizonyuló egyeztetések, és az ott elhangzó ígéretek nem teljesültek.

„Nincs haragszom rád”, de ha egy bértábla ígéretével állunk fel a tárgyalóasztal mellől, ami végül nem valósul meg, a köztestület válna hiteltelenné, ha mindezt nem kérnénk számon – szögezte le az elnök, aki emlékeztetett: a kamara öt pontban foglalta össze követeléseit.

2022. január 1-jével egységes, 900 ezer forintos kezdő szakorvosi alapbért kérnek (folyamatos bevezetést követően), ezzel egyidejűleg a paraszolvencia kivezetését. Követelik még, hogy szüntessék meg a nyugdíjas kollégákat diszkrimináló nyugdíj utáni foglalkoztatás megalázó jogi procedúráját, és választ várnak a politikusoktól arra is, hogy milyen szerepet szánnak a kiemelt kompetenciájú ápolóknak a gyógyításban. Az ötödik pontban a személyi- és tárgyi minimumfeltételek ellenőrzése.

Üzengetéssel nem sokra megyünk – reflektált az Újratervezés felvetéseire Éger István, aki szerint évtizedes problémákat feszeget a csoport, amelynek tagjait azonban személyesen nem ismerik, eddig senki nem vette közülük a fáradtságot, hogy bekopogtasson a kamarához egy személyesen beszélgetésre. A MedicalOnline-nak nyilatkozó Hegedűs Zsolt szavaira, miszerint „a kamarának legyen olyan elnöksége, amelyből nem csak egyetlen embert hallunk” úgy reflektált: „az elmúlt 15 évben egyetlen önálló döntésem sem volt”.

A szombati orvos nagygyűlés szervezése során a három tárcának eljuttatott konkrét kérdéseit, szakmai anyagait a sajtótájékoztatóval egyidejűleg hozta nyilvánosságra a MOK, amelyet hírlevélben bocsátott a tagság rendelkezésére – jelentette be az elnök.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink