hirdetés
hirdetés
2024. július. 05., péntek - Emese, Sarolta.
hirdetés

Mohó orvosságfalók

Gyanús vények, feljelentések

Listát készített az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azokról a taj-számokról, amelyek felhasználásával fél év alatt száznál több vényt váltottak ki a patikákban. A visszaélésgyanús esetekben feljelentést tesz az egészségbiztosító.

Matejka Zsuzsannának, az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint 9600-an kerültek fel a gyógyszerfalók listájára. Számukra összesen 1 009 644 darab vényre közel 1,3 milliárd forintnyi támogatási értékkel írtak fel gyógyszereket. Az érintettek 88 százaléka közgyógyellátott volt. A vizsgálat során két olyan receptköteget találtak, amelynek nem akadt gazdája, vagyis fiktív taj-szám szerepelt rajtuk. Az ismeretlen tettes(ek) ellen biztosítási csalás miatt tesz feljelentést az OEP. A felmérések azt mutatják, hogy az ország keleti és déli régióiban 2-3-szor nagyobb támogatási összeget használtak fel, mint az északi és a nyugati megyékben. Az OEP szerint ez a nagy különbség aligha magyarázható morbiditási okokkal. Ráadásul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tb-támogatásra felírt gyógyszermennyiség az esetek 90 százalékában túllépte az adagolási előírásokat.

A listán összesen 14 500 olyan orvos szerepel, aki felírta a recepteket. Többségük vélhetően nem tudott arról, hogy egy kollégája már rendelt a páciensnek valamilyen készítményt az adott betegségre. Előfordult, hogy egy-egy beteg fél év alatt 30 orvost keresett fel, s így 400 vényt szedett össze. A polipragmázia a fájdalomcsillapítóknál és a különböző vitaminoknál a leggyakoribb. Az OEP a helyszíni ellenőrzések során kevés olyan esetet talált, amikor jogosulatlan lett volna a felírás.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés