hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Módosul az alkotmány az ingyenes vagyonátadás érdekében

Az Országgyűlés hétfőn módosította az alkotmányt, rögzítve: törvény rendelkezhet arról, hogy a helyi önkormányzat tulajdona az államnak vagy más helyi önkormányzatnak ingyenesen átadható.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztését 258 igen szavazattal – a kormánypártok támogatásával – 97 ellenében fogadta el a T. Ház. A tárcavezető indoklásában azt írta: a kormány kész konszolidálni a feladataik ellátásához az elmúlt években jelentős mértékű hitelfelvételre kényszerülő megyei önkormányzatokat, adósságállományuk ugyanis a gazdasági növekedés egyik korlátja.

A módosítás a sürgős kihirdetését követő napon lép hatályba.

Az alkotmánymódosításra azért volt szükség, mert egy kormányzati javaslat szerint 2012. január 1-jétől állami tulajdonná válik a megyei önkormányzatok vagyona, állami tulajdonba kerülnek a ma megyei önkormányzati fenntartású intézmények, azok vagyona, illetve a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények vagyona is, az állam pedig átveszi a hozzájuk kapcsolódó közfeladatokat és közszolgáltatásokat. Ezzel együtt az állam a megyei önkormányzatok nagyjából 180 milliárd forintos adósságát is átvállalja.

Az intézményátvétel részleteit szabályozó törvényjavaslat elfogadásáról jövő héten dönthet az Országgyűlés.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink