hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Módosították a minimumfeltételekről szóló rendeletet

Módosították az egyes egészségügyi ellátások új minimumfeltételeit tartalmazó rendeletet, s egyúttal meghosszabbították az azoknak való megfelelés határidejét is, derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb, kedden megjelent számából.

Az egészségügyi ellátás szakmai biztonságát célzó, az egyes szolgáltatások új minimumfeltételeit tartalmazó rendelet június elsején jelent meg. A jogszabály a feltételeknek való megfelelésre több hónapos határidőt hagyott. Az előírt kötelezettségek teljesítését a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók esetében november elsejéig, míg a járóbeteg-szakellátást és diagnosztikai szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatók esetében 2013. március elsejéig kellett volna ellenőriznie a működési engedélyt kiadó hatóságnak, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ).

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke augusztus végén, egy egészségügyi konferencián azt mondta: Magyarországon nincs olyan fekvőbeteg-ellátó intézmény, amelynek minden osztálya megfelelne az egészségügyi ellátások új minimumfeltételeinek. Így vagy az erről szóló szabályozást, vagy a határidőt kell módosítani, ameddig meg kell felelniük a minimumfeltételeknek.

Paller Judit országos tiszti főorvos múlt csütörtökön ezt megerősítve elmondta: az ÁNTSZ tapasztalatai is azt igazolták, hogy Magyarországon egyetlen kórház sem felel meg minden tekintetben az új minimumfeltételeknek, ezért úgy vélik, a hatósági ellenőrzések és az esetleges engedélyek megvonása előtt módosítani kellene a rendeletet.

Az országos tiszti főorvos kifejtette: egyértelművé vált, meg kell nyitni a jogszabályt, ezért az ÁNTSZ inkább közreműködik abban, hogy milyenek legyenek a tényleges minimumfeltételek. Az ÁNTSZ a szolgáltatás szakmai megfelelőségét és a betegbiztonságot kéri számon. Ha ez testet ölt a jogszabályban, akkor annak alapján ellenőriznek majd, hangsúlyozta Paller Judit.

A Magyar Közlönyben megjelent módosítás értelmében a minimumfeltételeknek való megfelelést a kórházak esetében 2013. március 31-ig, a járóbeteg-szakellátást és diagnosztikai szolgáltatást nyújtó szolgáltatók esetében  május 1-jéig ellenőrzi az ÁNTSZ.

Az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról szóló miniszteri rendelet a járóbeteg-szakellátást és diagnosztikai szolgáltatást, valamint a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatókra vonatkozóan tartalmazza az egészségügyi ellátáshoz szükséges szakmai és tárgyi minimumfeltételeket.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink