hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Megelőznék a kórházbezárásokat: a teljesítményhez szabnák a követelményt

Az ÁNTSZ elkerülné, hogy novemberig sorban bezárassa a magyar kórházakat - tűnt ki egy csütörtöki szakmai konferencián.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tapasztalatai is azt igazolták, hogy Magyarországon egy kórház sem felel meg minden tekintetben az új minimumfeltételeknek, ezért úgy vélik a hatósági ellenőrzések és az engedélyek esetleges megvonása előtt módosítani kellene a rendeletet.

Paller Judit országos tiszti főorvos csütörtökön, Balatonfüreden, a XIV. országos járóbeteg-szakellátási és IX. országos járóbeteg-szakdolgozói konferencián kifejtette: a jogszabály szerint a hatóságoknak novemberig kellene ellenőriznie a fekvőbeteg-ellátó intézményeket és intézkedni az engedélyek ügyében. Mostanra viszont egyértelművé vált, hogy meg kell nyitni a jogszabályt, ezért az ÁNTSZ inkább annak megállapításában működne közre, hogy milyenek legyenek a tényleges minimumfeltételek.

Az ÁNTSZ a szolgáltatás szakmai megfelelőségét és a betegbiztonságot kéri számon. Ha ez testet ölt a jogszabályban, akkor annak alapján ellenőriznek majd - hangsúlyozta a tiszti főorvos. Paller Judit kitért arra is, hogy a különböző beszélgetések és panaszok alapján, a járóbeteg-szakellátásban a lakosság türelme egyre kevesebb, egyre többen fordulnak a magánszolgáltatók felé.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász előadásában leszögezte: "magánforrások nélkül az egészségügy meghal", azokat ellenőrizhető módon kell bevonni a rendszerbe. Az elmúlt két év kormányzati intézkedései közül pozitív példaként emelte ki a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, amely - mint mondta - egyértelműen "egészségnyereséggel" járó intézkedés volt. Pozitívan értékelte továbbá Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság orvosok és nővérek itthon tartására irányuló törekvéseit. Részsikernek tartotta a bérfejlesztést. Az egészségügyi közgazdász szerint viszont az ágazatnak nem kellene megkötni az intézményvezetők kezét, hogy a pluszforrást csak bérfejlesztésre fordíthassák. Meg kell neki adni a lehetőséget, hogy maga gazdálkodjon a forrással. Az egészségügyi közgazdász kiemelte: a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) és a térségi menedzsment irányítása alatt, de vissza kell állítani az intézmények autonómiáját, amennyire csak lehet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink