hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Mitől van duzzanat a nyakon?

Sinusitis, tbc vagy rák

A nyaki lymphadenomegalia nem számít ritkaságnak, és általában ártalmatlan betegség tünete, azonban nem hagyható kivizsgálás nélkül. Azt, hogy banális fertőzés okozta, csak a fertőzés sikeres kezelése után mondhatjuk ki, máskülönben ugyanis – idősebb betegeknél egyre nagyobb eséllyel fellépő – életveszélyes daganat diagnosztizálását mulaszthatjuk el. Kórosnak számít az a nyirokcsomó, amely kemény, környezetéhez rögzül, vagy 1,5 centiméternél nagyobb.

Legtöbbször persze fül-orr-gégészeti fertőzések (például sinusitis vagy pharyngitis) miatti reaktív lymphadenopathia áll a duzzanat hátterében, írják közleményükben a Philadelphiai Orvostudományi Egyetem kutatói. Infekcióra utalnak az akut tünetek, így a láz, a torokfájás és a köhögés, illetve az anamnézisben szereplő utazás, feji trauma, rovarcsípés és állatokkal való szorosabb kontaktus. Egyetlen, nem fájdalmas, megnagyobbodott nyirokcsomó idős betegeknél tuberculosis gyanúját keltheti, gyermekeknél valószínűbb az atípusos mycobacterium-fertőzés.

A macskakarmolási betegség is okozhat lymphadenomegaliát hónapokkal a sérülés után. Amennyiben az anamnézis és a fizikális státus gyulladásra utal, dönthetünk, hogy kivárjuk a fertőzés spontán lefolyását, vagy – ha baktériumfertőzésre gyanakszunk – 1-2 hétig széles spektrumú antibiotikumot adunk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. Bardócz mariann
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés