hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mitől lett „lekvár” az ember?

A hagyományos egészségügyi és nyugdíjrendszer összeomlása valószínűleg elkerülhetetlen – írja Heim Pál a Napi Gazdaságban az öngondoskodást és a személyes életreformokat szorgalmazó cikkében.

Az egészség fogalmával még az első ipari forradalom idejében sem sokat foglalkoztak az emberek – emlékeztet cikkében a közgazdász –, pedig akkoriban a betegségek a lakosság összlélekszámához viszonyítva több áldozatot követeltek, mint manapság. Ennek egyik legvalószínűbb oka, hogy a munka szó szerint az életben maradást jelentette, ezért ha valaki megbetegedett, akkor nem csupán saját magát, hanem egész családját is veszélybe sodorhatta. A betegségek többsége a nem megfelelő higiénés körülményeknek volt betudható, a nagy járványok is ott szedték áldozataikat, ahol az alapvető higiénés feltételeket sem tartották tiszteletben, vagy éppen nem voltak adottak. Mindazonáltal az emberi szervezet a folyamatos igénybevételnek, a tartós fizikai munkának vagy pusztán a rengeteg gyaloglásnak köszönhetően igen komoly állóképességgel rendelkezett.

A motorizáció, a gépesítés, majd a múlt század közepétől-végétől az elektronikus tömegkommunikációs eszközök (televízió, internet, telefon stb.) elterjedése drasztikusan csökkentette az ember napi fizikai aktivitását, a megnövekedett és a városokban koncentrálódó népesség pedig az élelmezés területén is szükségessé tette a gyorsan és könnyen elérhető termékek fejlesztését. Több mint négymillió éves törzsfejlődést követően elképesztően rövid idő, mindössze 150 év alatt kellett volna az emberi szervezetnek alkalmazkodnia egy gyökeresen megváltozott életvitelhez.

A számtalan egészségügyi (mozgásszervi, emésztőrendszeri vagy az immunrendszert érintő) probléma mögött döntően ez a rendkívül rövid idő alatt megváltozott életvitel áll. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a környezet szennyezésével vagy a különböző kémiai anyagok bevitelével a szervezet ellenálló képessége is értelemszerűen lecsökken, akkor nem lehet azon sem csodálkozni, hogy a kórokozókkal szemben teljesen kiszolgáltatottá válik Isten alkotta csodánk, saját létünk – olvasható a napigazdasag.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink