hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Mit árul el a gyermekek csuklómérete?

Számos tényezőről ismert, hogy jelzik a szívbetegség nagyobb veszélyét, például az elhízásról, a magas koleszterinszintről, a magas vérnyomásról, de a kutatók most kiegészítették ezt a sort a gyermekek csuklóméretével.

A túlsúlyos kisgyermekekben a kutatók szerint a szívbetegség kockázatának előrejelzői nem pontosak. A testtömegindex (BMI) például azért nem, mert nem tükrözi a zsíreloszlást, noha a viszcerális zsír, amely a test középső táján halmozódik fel, különösen veszélyes a szívbetegség szempontjából. A Time magazin beszámolója szerint a viszcerális zsír nagyobb valószínűséggel vezet inzulinrezisztenciához is, ami a cukorbetegség első jele, és szintén a szívbetegség előrejelzője.

A felnőttekben a derék körfogatának mérésével meg lehet becsülni a vizscerális zsír mennyiségét, de a gyerekekben ez a módszer kevésbé használható, mivel nagyon sok gyereknek a teste közepe táján halmozódik fel a zsír, mindaddig, amíg a növekedés hatására el nem tűnik.

Ezért dr. Raffaella Buzzetti, a római Sapienza Egyetem endokrinológusa, felhasználva azt a tényt, hogy az inzulin közvetlenül befolyásolja a csontok növekedését, azt vizsgálta meg, hogy nem jobb indikátora-e az inzulinrezisztenciának és következésképpen a potenciális szívbetegségnek kisgyermekekben a csukló körfogata. Az ő és munkatársai eredményeit a Circulation közölte. Majdnem 500 túlsúlyos és elhízott iskolásgyermeket vizsgáltak meg, és azt találták, hogy az inzulinrezisztencia 12–17 százaléka magyarázható a csukló körfogatával.

Olasz kutatók eredményei szerint a csukló körfogata jobb indikátora az inzulinrezisztenciának és így a potenciális szívbetegségnek kisgyermekekben

Dr. Buzzetti azért választotta a csuklót, mert ennek körfogata könnyen mérhető és objektív mutatója a csontnövekedésnek, és azt mondta, hogy a kapcsolat jól értelmezhető, mivel a csontban inzulin- és inzulin-növekedési faktor receptorok vannak. „Az inzulin és az inzulin-növekedési faktor anabolikus hormonok, amelyek a csontra hatva serkentik annak növekedését. Kimutattuk, hogy sokkal szorosabb kapcsolat van az inzulinrezisztencia és a csukló körfogata között, mint az inzulinrezisztencia és a BMI között. Ez jól használható marker lehet majd a gyermekorvosok kezében” – mondta.

Amikor a csukló körfogatán kívül a BMI-t is figyelembe vették, az inzulinrezisztencia varianciáját csak 1 százalékkal magyarázta pontosabban a két változó, mint a csuklókörfogat önmagában – ez is arra utal, hogy az inzulinrezisztencia különbségeit elsősorban a csuklókörfogat tükrözi.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Time)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink