hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Serdülőkorban rendkívül fontos a testsúlyra figyelni

Fontos a kamaszok testsúlyának folyamatos monitorozása, hisz a túlsúlyos gyermekek fogyása jelentősen csökkentheti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. A serdülőkor ebből a szempontból döntő.

Az ALSPAC (Avon Longitudinal Study of Parents and Children) 2747 lányt és 2488 fiút vont be egy felmérésébe. A résztvevőket prospektíve vizsgálták (BMI, derékbőség, zsír mennyiség) 9-12 éves kor között, valamint 15-16 éves életkor között, kardiovaszkuláris rizikófaktorok szempontjából (szisztolés és diasztolés vérnyomás, éhgyomri vércukor, inzulin, triglycerid, koleszterin, LDL-koleszterin, HDL-koleszterin), amikor elérték a 15-16 életkort.

A kutatás azt bizonyította, hogy akik túlsúlyosak vagy kövérek voltak 9-12 évesen, de 15-16 éves korukra rendeződött a testsúlyuk, jobb kardiovaszkuláris rizikóprofillal rendelkeztek, mint azok, akiknek nem sikerült fogyniuk. Az összefüggés kifejezettebb volt a fiúknál, mint a lányoknál.

Ez valószínűleg abból is fakad, hogy a testzsír eloszlása a lányoknál más, mint a fiúknál. A vizsgálók véleménye szerint, preventív szempontból rendkívül fontos, hogy a serdülőkorban a kívánatos testsúllyal rendelkezzen már a fiatal.

(forrás: BMJ )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink