hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Mire tanítanak a töprengő gyümölcslegyek?

Egy a Science folyóiratban megjelent, a gyümölcslegyek döntéshozatalával foglalkozó közlemény segíthet az ember fejlődési rendellenességeinek a megértésében is – írja a NOL.

A légy agyát több mint százezer, bonyolult hálózatokba szerveződő idegsejt alkotja, melyek többek között a különféle viselkedési formákat, a tanulást, az emlékezőtehetséget és alvást irányítják. Az emberi betegségekkel kapcsolatba hozható gének mintegy háromnegyedének homológja is fellelhető a genomjában. Így a muslicák vizsgálata révén a kutatók betekintést nyerhetnek egyes emberi betegségek pathomechanizmusába, melynek megértése kulcsfontosságú a megfelelő gyógyszerek kifejlesztéséhez – emlékeztet a lap.

Az oxfordi kutatók különös módon vizsgálták ezen apró élőlények döntéshozatalát. Egy speciális kamrába helyezték a gyümölcslegyeket, amelynek két rekesze között szabad volt az átjárás.

Amikor az egyik kamrába jóval erősebb illatanyagot fecskendeztek be, mint a másikba, akkor a gyümölcslegyek gyorsan a kevésbé illatos részbe húzódtak.

Ám, amikor az illatkoncentráció a két részben közel azonos volt, a legyek jóval hosszabb idő után döntötték el, hogy melyik kamrába mennek – és gyakran hibázva a dúsabb koncentrációjú térrészbe repültek.

A kutatók mutáns gyümölcslegyek viselkedését is megfigyelték. Arra a következtetésre jutottak, hogy a FOXP gén mutációját hordozó élőlények társaiknál jóval lassabban döntötték el, hogy melyik kamrába repüljenek.

A kutatók szerint ez a folyamat annyira szorosan utánozza az emberi döntéshozatalt, hogy vélhetően ugyanazok a modellek írhatják le ez emberi viselkedését, mint amik megjósolják egy légy döntéseit. Az összekötő kapocs a légy és emberi mentális tevékenység között a FOXP gén lehet, amelyről azt feltételezik, hogy az ember kognitív és nyelvi fejlődésében játszik szerepet – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink