2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés
hirdetés

Minél melegebb egy szeszesital, annál alkoholosabb az íze

Vegyészek kapcsolatot találtak egy ital íze és az abban található víz- és etanolmolekulák által alkotott formák között, írja a tobaccomagazin.hu.

A sör akkor a legjobb, ha jéghideg, míg a szeszes italok (pl. whisky) melegebb hőmérsékleten a legalkoholosabb ízűek. Ezek az ízváltozások annak köszönhetőek, ahogyan a víz- és etanolmolekulák összecsapódnak az italban – írja a New Scientist nyomán a lap.

Lej Csiang (Lei Jiang), a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa és kollégái azt akarták megvizsgálni, hogy az olyan italok, mint a sör, a rizsbor és a pajcsiu nevű kínai szeszesital (afféle cirok- vagy rizspálinka) milyen hatással vannak a molekuláris viselkedésre, és ez mit jelenthet az ízükre. Először megmérték az alkoholos italok felületi feszültségét, miközben növelték az italok alkoholszázalékát. Ezután nukleáris mágneses rezonancia képalkotással és számítógépes szimulációkkal „ráközelítettek” a víz- és etanolmolekulák kombinációira vagy klasztereire a különböző alkoholtartalmú és hőmérsékletű italokban. Végül a kínai Wuliangye pajcsiu-gyártó céggel együttműködve ízpróbákat végeztek.

Csiang azt mondja, hogy meglepte őket az eredmény, ami szembe megy mindazzal, amit a vegyészek „józan esze” korábban diktált. Míg ő és kollégái azt várták, hogy a felületi feszültség egyenletesen csökken, ahogy az ital alkoholszintje nő, valójában lépcsőzetesen változott.

A kutatók felfedezték, hogy ezek az ugrások akkor történtek, amikor a víz- és etanolmolekulák klaszterei megváltoztatták alakjukat, a kompakt, piramisszerű struktúrákból hosszú, láncszerű struktúrákba váltottak át. Csiang szerint a hidegebb és kevésbé alkoholos folyadékokban nagyobb volt a piramisklaszterek aránya, és ezekhez üdítőbb íz társult. A melegebb és a magasabb alkoholtartalmú italokban a láncszerűbb csomók domináltak, az ízük csípősebb volt és hangsúlyosabban jelent meg bennük az etanol.

Gavin Sacks, a New York állambeli Cornell Egyetem munkatársa úgy véli, a tanulmány újszerű részleteket talált az italokban lévő etanol és víz kémiájáról, de a molekuláris klaszterek és az íz összekapcsolása szerinte nem ilyen egyszerű.

(forrás: Tobacco)

cimkék

hirdetés

Könyveink