hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Mindenkor esetre szabva

Új minimumfeltételek a gyógyításban

Talán már az idén előírja az egészségügyi minisztérium az egyes kórházi beavatkozásokat érintő minimumfeltételeket. Elképzelhető, hogy ennek következtében némely intézménynek fel kell hagynia bizonyos műtétekkel, vizsgálatokkal.

Az elmúlt években számos kritika érte az egészségügyi intézményekre vonatkozó minimumfeltételeket. Elsősorban azért, mert a szabályozás csak a fekvő- és a járóbeteg-ellátás szintje között tett különbséget, ráadásul túlságosan részletes követelményeket fogalmazott meg. A betegosztályok tárgyi és műszerezettségi feltételein túl megszabta például a kórtermek nagyságát, a kórházi ágyszámot és a dolgozói létszámot. Mivel azonban az elmúlt évtizedekben az egészségügyi intézményekben alig történt fejlesztés, az elavult műszerparkkal, ráadásul orvosi és szakdolgozói létszámhiánnyal küszködő többség nem tudott megfelelni ezeknek a kívánalmaknak. Ahhoz, hogy mégis fogadhassák a betegeket, újra és újra kitolták a feltételek teljesítésére kitűzött határidőket, az intézmények pedig ideiglenes működési engedéllyel dolgoztak, illetve dolgoznak ma is. Ezért a szaktárca a kormányváltáskor úgy döntött, felülvizsgálják a minimumfeltétel-rendszert.

Az új szabályozás – az eddigitől eltérően – nem a kórház egészének működésére nézve határozza meg a minimális tárgyi és személyi feltételeket, hanem egy-egy orvosi beavatkozásra írja majd elő részletesen a kívánalmakat. Amint azt a tárca vezetői több szakmai fórumon is kifejtették, ezzel azt szeretnék elérni, hogy valamennyi ellátóhely csak olyan munkát végezhessen, amelyre alkalmas. Nem kell minden ellátási szint számára azonos szabályokat előírni – hangsúlyozta Rácz Jenő, a szaktárca helyettes államtitkára. Működhet olyan szemészet, ahol nem végeznek bonyolult beavatkozásokat, legfeljebb – kis túlzással – csak a beesett bogarat veszik ki a páciens szeméből. Elképzelhető, hogy ez a szolgáltató még az árpaműtétek elvégzéséhez előírt tárgyi feltételeknek sem felel meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés