2024. március. 29., péntek - Auguszta.

„Minden tekintetben csökkenés”

Egyelőre nem tudni, mit javasolt az operatív törzs a kormánynak a korlátozások enyhítéséről, de az kiderült, minden tekintetben csökkenés tapasztalható.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján a többi közt elmondta, mára 28-cal nőtt az új fertőzöttek száma Magyarországon, ami rendkívül mérsékelt adat annak ellenére, hogy újabb öt személy meghalt. Jelenleg 1809 aktív fertőzöttet tartunk nyilván, 60 százalékot a központi régióból, és 79 százalékot az elhunytak közül is itt regisztrálnak.

Kórházban 688-an vannak, közülük 45-en lélegeztetőgépen. Az adatok arányaiban hasonlóak az eddigiekhez, de minden tekintetben csökkenés tapasztalható, és kedvező az egyetemi szűrővizsgálatok alapján az átfertőzöttségről, fertőzöttek arányáról kialakult kép is.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott, lehet, hogy a hazai lakosság immunrendszere erős, Müller Cecília hisz abban, hogy a kötelező védőoltási rendszer (azon belül akár a BCG-oltás) nagyban hozzájárulhat, megemelheti az általános immunitás szintjét. Egyelőre azonban még arra sem tudjuk a pontos választ, lesz-e második hullám vagy a korábbi koronavírus-járványokhoz hasonlóan (SARS, MERS) egyszer csak eltűnik a kór...

S, hogy mikor térhetnek vissza a kórházak a korábbi működéshez? Müller Cecília szerint ez a folyamat lényegében már megkezdődött, mivel alacsony az új fertőzöttek száma, megpróbálják koncentrálni az ellátást, hogy „a többi ágyat visszaadhassuk” az ellátórendszernek. A rehabilitációs ágyak felszabadítása már korábban megkezdődött, ezen intézkedések mögé fognak felsorakozni az elektív műtétek – mondta.

A vírus nem tűnt el, betegek is vannak, maximálisan óvatosan kell bevezetni ezért az élet újraindítását, mondta az országos tisztifőorvos. Továbbra is kérik a védőtávolság megtartását, az arc, az orr eltakarását, hiszen nem tudni, hol ütheti fel esetleg a vírus újra a fejét.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés