2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Holnap dönthetnek a további lazításról

Stabilan alacsonyan az új fertőzöttek száma

Az eddigi eredmények szerint 273 szociális intézményben nem volt szükség beavatkozásra, 72-ben viszont intézkedni kellett – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Az ápolók köszöntésével kezdte keddi tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki maga is dolgozott korábban segédápolóként, három műszakban. Nekik is köszönhető, hogy a Szent László Kórházban már 12 beteget tudtak levenni a lélegeztetőgépről; van közöttük 40 éves honfitásunk is – mondta.  

Mára 29-cel nőtt az új fertőzöttek száma, stabilan alacsonyan tartjuk ezt az arányt, míg a halottak száma néggyel nőtt és 1007-en már gyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma így ma 1881, 60 százalékuk még mindig a központi régióban található, de ott is javulás tapasztalható, közölte az országos tisztifőorvos, aki szerint e kedvező eredmények következtében volt módunk változtatni a beutalási renden is.

Müller Cecília szerint most visszatérünk a járvány kezdetekor kialakult ellátási rendre. Ma 35 intézményben ápolnak Covid-betegeket, de a továbbiakban újra központosított betegellátásra van szükség: elsősorban két intézményben javasolt elhelyezni őket. A centralizált ellátás ugyanis csökkenti az egészségügyi dolgozók szükséges létszámát is. A betegeket csak akkor kell Budapestre szállítani, ha az intézmény azt kéri; ilyenkor telefonon kell konzultálni az esetleges áthelyezés előtt, mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint a járványügyi felkészültséget a továbbiakban is fenn kell tartanunk, ezért olyan intézményeket is nevesít az új beutalási rend, amelyek bekapcsolódhatnak az ellátási rendbe.

Schneidler Mónika megyei vezető ápoló (j) ellenőrzést tart a Bonyhádi Gondozási Központban 2020. május 12-én. Mellette Sebestyén Orsolya intézményvezető. Folyamatosan ellenőrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idősotthonokat az országos tisztifőorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is (MTI/Sóki Tamás)
Schneidler Mónika megyei vezető ápoló (j) ellenőrzést tart a Bonyhádi Gondozási Központban 2020. május 12-én. Mellette Sebestyén Orsolya intézményvezető. Folyamatosan ellenőrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idősotthonokat az országos tisztifőorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is (MTI/Sóki Tamás)

Mint elhangzott, a népegészségügyi központ virológiai laboratóriuma részt vett egy PCR nemzetközi jártassági vizsgálaton, s ennek eredményei alapján az NNK 100 százalékban megfelel az elvárásoknak, ami óriási teljesítmény – jelezte az országos tisztifőorvos, aki szólt a bentlakásos intézmények ellenőrzéséről is.

Tájékoztatása szerint a célellenőrzés nem terjedt ki minden szempontra, elsősorban az infekciókontrollt és az egészségügyi ellátást vizsgálták. Már a kezdet kezdetén felvételi zárlatot, látogatási tilalmat, kijárási korlátozást rendeltek el, ahol pedig később felütötte a fejét a vírus, ott széles körű járványügyi vizsgálat, hatósági vizsgálat zajlott – mondta. Az intézmények közel egyharmadát már megvizsgálták a népegészségügyi szakemberek: e 345 intézményben egységes metodika szerint vizsgálódtak. Tapasztalataik szerint 343-ban az orvosi ellátás biztosított volt, csak kettőben nem volt e feladatra szerződés. 193 intézményben egyéb szakorvost is foglalkoztattak, pl. pszichiátert vagy ortopédust, s a dolgozók oktatása kb. 95 százalékban megtörtént. Azonnali intézkedésre 3 intézményben volt szükség a hiányosságok felszámolása érdekében, míg a tárgyi feltételek a döntő többségben biztosítottak voltak, jelezte Müller Cecília, arra is felhívva a figyelmet, hogy az egészségügyi ellátást tekintve kétszer volt szükség különleges intézkedésekre. Az intézmények közül 273-ban nem volt szükség beavatkozásra, 72-ben viszont intézkedni kellett. A vizsgálatok folytatódnak, s akár jogszabálymódosítási javaslatok is születnek majd – közölte az országos tisztifőorvos.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott, van elegendő donor a hazai vérplazma-kezelésekhez. Szerdán lesz kormányülés, akkor tárgyalnak a kijárási korlátozások enyhítésének további lehetőségéről; erről csütörtökön a kormányinfón adnak részletes tájékoztatást.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés