hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Minden pályázatot kiírtak

Csaknem 164 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az egészségügy fejlesztésére a 2014–2020-as uniós ciklusban – mondta Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.

A 2014–2020-as uniós pénzügyi pályázati ciklusban az alapellátás fejlesztésére és a praxisközösségek népegészségügyi megelőző szolgáltatásainak fejlesztésére 7,1 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre, népegészségügyi helyi kapacitás fejlesztésére 6,26 milliárd forint jut – ebből a járási egészségfejlesztési irodák létrehozását, fejlesztését támogatják, írja a Világgazdaság. Az Emmi a programoktól azt várja, hogy hozzájárulnak az alapellátás prevenciós szerepének erősödéséhez.

Például az idei évtől induló országos, célzott vastagbél-szűrőprogram anyagi hátterét két uniós program biztosította, összesen 6,57 milliárd forint értékben. A szűrést háziorvosokon keresztül szervezik, akiknek több mint fele önként jelentkezett a vizsgálat végzésére. A szűrőprogramok kiterjesztése azért is fontos, mert Magyarországon a halálozások egynegyedét valamilyen daganatos betegség okozza, évente tízezer új vastagbél- és végbélrákos esetet fedeznek fel, és sajnos ötezren bele is halnak a betegségbe.

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának (MÁESZ) eredményei azt tükrözik, hogy az elmúlt hét év alatt érdemben nem változott a háziorvosi, szakorvosi szűréseken megjelenők aránya. Tavaly a programban vizsgált személyek 17,6 százaléka jelent meg háziorvosi szűrésen, míg ötéves gyakorisággal a lakosság csupán 21,1 százaléka. Szakorvoshoz ennél többen mentek, minden ötödik ember évente, 31 százalék pedig ötévente keres fel valamilyen szakorvost.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink