hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Minden autós fizet baleseti adót

Bár a Magyar Biztosítók Szövetsége a háttérben igyekezett jobb pozíciót kiharcolni tagjainak, s valamiféle szakmai mezbe bújtatni a pőre adóbehajtást, nem boldogultak a nemzetgazdasági tárcával. Így az egészségbiztosításnak juttatandó baleseti adót minden autós fizetni kényszerül, függetlenül attól, balesetmentesen vezet vagy sem.

A Magyar Autóklub (MAK) jogásza, Kovács Kázmér a baleseti adó első hírére közölte, hogy ezt másként, mint „porlasztva” – vagyis szétterítve az érintett autósok mindegyikére – beszedni nem lehet. A MAK azonban ezzel együtt megpróbált valamiféle szakmaiságot kölcsönözni a baleseti adónak, s a német példa átvételét ajánlotta a döntéshozók figyelmébe. Németországban ugyanis, ha egy autós azért szenved súlyos balesetet, mert nem volt bekötve, a társadalombiztosítás számlájára csak a könnyű sérülés ellátását számolhatja el, a többit saját zsebéből kell finanszíroznia. Az eredmény nem is maradt el, a német autósok 99 százaléka beköti magát.

 

A javaslat híre azonban vélhetően nem jutott el a döntéshozókig, mivel a jövő évi költségvetéshez benyújtott salátatörvényben nem szofisztikálták agyon a kivetés-beszedés módját: a gépjármű-felelősségbiztosítás díjának 30 százalékos növelésével vélik előteremthetőnek az egészségbiztosítási alap hiányának csökkentésére szánt 27 milliárd forintot. A biztosítók – pontosabban az autósok – összesen 31,7 milliárd forinttal járulnak az E-Alaphoz 2012-ben, hiszen a most bevezetésre kerülő baleseti adó mellett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jövő évi költségvetésében változatlanul szerepel egy 4,7 milliárdos bevételi tétel, amelyet éves megállapodás keretében már idén is befizettek a súlyos közúti balesetek orvosi ellátásának ellentételezésére.

Arról egyébként, hogy szimpla adóbeszedésről van szó, árulkodik a törvény egyik mondata is, amely szerint a biztosító a „fizetendő adót akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta”.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink