hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Költségvetés 2012: egészségügy

Az Egészségbiztosítási Alap bevételeihez jövőre "jelentős összeggel járul hozzá" az állam: 1.755 milliárd forintot szánnak egészségügyi kiadásokra, a gyógyító-megelőző ellátásokra fordítható összeg meghaladja az ez évi előirányzatot, a gyógyszerkassza állami ráfordításai viszont érdemben mérséklődnek.

A már idén bevezetett népegészségügyi termékadóból 30 milliárdos, a jövőre bevezetendő baleseti adóból pedig 27 milliárd forintos bevétellel számol a kormány által pénteken benyújtott, a 2012-es költségvetésről szóló törvényjavaslat.

Eszerint 2012-ben bővül az E-Alap pénzbeli ellátásainak köre, ide kerültek a rokkantsági, a rehabilitációs ellátások, amelyek 2011-ben még a Nyugdíjbiztosítási Alapból és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz tartozó költségvetésből finanszíroztak. Szintén ide, a pénzbeli ellátások csoportjába tartoznak a Gyed, a terhességi-gyermekágyi segély és a táppénz előirányzatok is. Az E-Alap egyenlegének javítása érdekében megemelik a munkavállalói járulékot, kiszélesítik az egyéni és társas vállalkozók járulékalapját, továbbá új adónemként bevezetik a baleseti adót.

A természetbeni ellátások legnagyobb előirányzatát a gyógyító-megelőző ellátások adják, az erre a célra fordítható összeg meghaladja a 2011. évi előirányzatot. Szintén a természetbeni ellátások közé tartozik a gyógyszerek fogyasztói árának támogatására szolgáló előirányzat, amelynek tervezésekor a Széll Kálmán Terv szerinti intézkedések hatását is bekalkulálták.

A költségvetés Nemzeti Erőforrás Minisztériumról szóló fejezete szerint az egészségügy területén a 2012. évi költségvetésben részben a programban részt vevő egyetemek támogatásában, részben fejezeti kezelésű előirányzatként megjelenik az egészségügyi szakképzési (rezidens) rendszer működésének támogatása. Emellett a pályakezdő orvosok anyagi helyzetét a Rezidens Támogatási Program keretében igényelhető ösztöndíj is segíti. Továbbá jelentős összegű támogatást biztosít a költségvetés a légimentés-eszközpark bérlésével, oltóanyag biztosításával összefüggő forrás biztosítására, valamint a feladatellátásban részt vevő társadalmi szervezetek támogatására.

Jövőre a nagy ellátórendszerek között megkezdődik az egészségügy rendszerszintű átalakítása is. A korábban egészségügyi célokra használt, értékesítésre kijelölt állami tulajdonú ingatlanok értékesítéséből és hasznosításából származó bevételek 2012-ben a kormány határozatában adott jóváhagyással egészségügyi célú beruházások finanszírozására használhatóak fel.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink