hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Mikroműanyagok: minimális egészségügyi kockázat?

Úgy tűnik, hogy az ivóvízben levő mikroműanyagok csak minimális egészségügyi kockázatot jelentenek, állítja a 444.hu szerint az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a témában írt első jelentésében.

A jelentés szerint a mikroműanyagok – vagyis bármilyen, 5 mm-nél kisebb műanyagdarab – tavakban, folyókban, ivóvízkészletekben is felbukkannak, de még a palackozott vizekben is. Ugyanakkor jelenlegi, korlátozott ismereteink szerint ezek nem tünnek veszélyesnek az emberi egészségre, legalábbis abban a mennyiségben, amiben most előfordulnak a környezetben.

Ehhez a jelentés hozzáteszi, hogy az egész problémával csak az elmúlt pár évben kezdtek foglalkozni, így nem csupán ismereteink, hanem a rendelkezésre álló tényadatok mennyisége is csekély. Ugyanakkor az eddigi kutatások "elég biztatóak" a fogyasztók számára. Ezek szerint ugyanis a nagyobb mikroműanyagdarabok teljes egészében, a kisebbek pedig javarészt egyszerűen csak áthaladnak a testünkön, nem szívódnak, oldódnak fel benne.

A WHO szerint amúgy a megfelelő szennyvízkezelés megoldja a problémát, mert ezzel a mikroműanyagok 90 százaléka kiszűrhető – írja a BBC nyomán a 444.hu.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink