hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mikola bizottsága terepszemlét tart a kórházakban

Az új Egészségügyi Bizottság elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban kifejtette, a heti ülésezésen nem kíván változtatni, viszont kiemelt kérdésként kívánja kezelni az alapellátást, a nép- és munkaegészségügyi, valamint az élelmiszerbiztonsági kérdéseket, illetve a pszichiátriai ellátás helyreállítását.

Mikola István álláspontja szerint anélkül, hogy a helyszínen megismerkednének a problémákkal, csak steril vitákat lehet folytatni, ezért azt tervezi, hogy az eddigieknél gyakrabban keres fel a Bizottság személyesen klinikákat, kórházakat és háziorvosi rendelőket.

Bár a népegészségügyi helyzet javítását valójában önkormányzati feladatnak tekinti, az ANTSZ szakmai kompetenciájánka vizsgálatát kiemelt Bizottsági feladatként említi. Mint mondja, a munkaegészségügyet és az élelmiszer-biztonságot Európában kiemelten kezelik, ezért itthon is itt az ideje sokkal komolyabban kell venni ezeket a feladatokat.

A WHO jelentésére reagálva, melyben az Egészségügyi Világszervezet felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon a megbetegedési és halálozási trendek elmaradnak az ország társadalmi-gazdasági fejlettségétől elmondta, elsősorban a környezetszennyezés és a helytelen táplálkozást tartja az oknak. Álláspontja szerint az utóbbiért az élelmiszer-biztonság helyzete is felelőssé tehető. Hozzátette: „Európában nem lehetnek olyan másodrendű országok, amelyeket a fejlettebbek piactérként használnak.”

Mikola István leszögezte, szükség van országos pszichiátriai intézetre – hasonlóképp nyilatkozott néhyány napja Réthelyi Miklós kijelölt miniszter is -, ugyanakkor a 2007-ben megszűntetett Lipót eredeti formában történő visszaállításának „most nem nagy a valószínűsége”. Az intézmény felhasználására vonatkozóan egy európai népegészségügyi központ tervét említette.

Végül beszélt az egészségügyi képzés fontosságáról is: „Változtatni kell azon a merev szabályrendszeren, hogy még a belgyógyászprofesszort sem engedik háziorvosnak, csak ha előbb szakvizsgát tesz. Ez vicc.” A bizottság új elnöke hozzátette felülvizsgálatra szorul a rezidensek képzése, helyzete is.

A teljes interjút a Magyar Hírlap honlapján olvashatja.

hirdetés

Könyveink