hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A Generikus Gyógyszergyártók Egyesületének javaslatai

Miként enyhülhetnének a vaklicit-szabályok?

Bővítené a közgyógyellátásban felírható termékek körét, minimum két terméket helyezne a preferenciasávba, enyhítene a betegeket is büntető támogatás-csökkentő kulcson és a többi közt a preferált referencia ársáv szabályozásán is változtatna a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete.

Megváltoztatná a vaklicit jelenlegi szabályait a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, szerintük ugyanis a jelenlegi fixesítési rendszer az eredmények ellenére is jelentős kockázatokkal bír. Bár az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyértelműen sikerként könyveli el a vaklicit eredményeit, a generikusok szerint, ha nem változnak a szabályok, az később a finanszírozó számára is gondokat okoz majd.

Az egyesület külföldi tanulmányok sorára hivatkozva azt állítja, hogy a hasonló elven működő, vaklicitre épülő rendszerek – megfelelően beépített biztosítékok hiányában – hosszú távon racionálisan nem indokolható árszinteket alakíthatnak ki, amelyek végső soron a kis- és középvállalatok ellehetetlenüléséhez, a választék szűküléséhez és a gyógyszerellátás biztonságának sérüléséhez vezetnek. A hazai felmérések arra utalnak, hogy a betegek terhei érezhetően nem csökkentek és a gyakori gyógyszerváltás kényszere miatt a beteg-együttműködés szempontjából sem feltétlenül hatékony a jelenlegi szabályozás. A Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülte ezért hat javaslatot nyújtott be a döntéshozók részére; ezek külön-külön, vagy egymással kombinálva is bevezethetők.

Több terméket a közgyógyellátásba!

Bővítené az egyesület a közgyógyellátásban felírható termékek körét oly módon, hogy a közgyógyellátás keretében ne csak a hivatalosan a preferált referencia ársávba tartozó készítményt, hanem azon termékeket is igénybe lehessen venni, amelyek ára a második körös árcsökkentés hatására az ársávba esik, de nem része a preferált referencia ársávos termékek körének.  A generikusok szerint a vaklicit rendszer bevezetésével a termékek közgyógy-jogosultsága is szigorúbbá vált. A felírható készítmények száma csökkent, illetve azok köre hatóanyagonként félévente változhat, ami a betegeknek félévente terápiaváltási kényszert jelent. Az egyesület számításai szerint a közgyógyjogosultság megszerzésének kiterjesztése nem okoz többletkiadást a gyógyszerkasszában, sőt a közgyógyforgalom csökkentett támogatású termékekre való átterelődésének függvényében még mérséklődhet is a támogatáskiáramlás.

Legalább két termék legyen a referenciasávban!

A preferált referencia ársáv rendszer működéséről szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosításával elérhető, hogy legalább két termék kerüljön a preferált referencia ársávba. A generikusok szerint minden olyan fix csoport esetén, ahol az első körös árcsökkentés után egyetlen forgalmazó készítménye tartozik a preferált referencia ársávba, lehetőséget kellene biztosítani a következő legolcsóbb termék forgalmazójának, hogy a második körös árcsökkentéssel preferált referencia státuszt kapjon . Ennek feltétele, hogy a második körben  a készítmény ára a preferencia sáv szintjére csökkenjen. A változás az OEP számára rövid távon ugyan több kiadást eredményez, de hosszabb távon a jelenlegi árcsökkentési mechanizmusra épül és versenyt gerjeszt a forgalmazók között a második legolcsóbb hely megszerzéséért, miközben csökkenti a rendszer kockázatait és szélesíti a betegek választási lehetőségeit is. A Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülte legfőképp e két módosítás együttes bevezetését javasolja, mert könnyen összeegyeztethetők, nem jelentenek többletterhet az OEP-nek, viszont csökkentik a jelenlegi rendszer kockázatait és a betegek költségeit. Ezeken kívül azonban további ajánlásokat is megfogalmaztak a döntéshozóknak.

További javaslatok >>> kattintson ide, a cikk a PharmaOnline-on folytatódik! 

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink