2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.

Migrációs mesterképzési program kidolgozását vezeti a pécsi egyetem

A migrációs egészségüggyel foglalkozó mesterképzési programot dolgoz ki három éven belül egy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosi kara által vezetett nemzetközi konzorcium.

A hat európai felsőoktatási intézmény részvételével induló program elnyerte az Európai Unió Erasmus bizottságának támogatását, ennek köszönhetően európai uniós szintű mesterképzés kezdődhet az unió jövője szempontjából létfontosságú területet, a migrációs egészségügyet érintően.

A projekt nyitó konferenciáját hétfőn tartják a baranyai megyeszékhelyen.

A PTE utalt rá, az Európai Unióban egyre több a bevándorló, a becslések szerint már több mint 50 millióan vannak. A migráció egészségügyi, közegészségügyi, gazdasági és emberi jogi vonatkozásával azonban az egyetem szerint eddig sem tudományos, sem oktatási szempontból nem foglalkoztak kellőképpen.

A tantervfejlesztés hat részből áll, ezeket a részt vevő intézmények egymással együttműködve készítik el. Kidolgozzák a tantervet, elkészítik a képzés kézikönyveit, oktatási háttéranyagait és többnyelvű weboldalt szerkesztenek.

A program eredményeként minden konzorciumi tag akkreditációt kap a migráció-egészségügyi mesterképzés beindítására, a hallgatók számára pedig lehetővé válik, hogy az egyes tárgyakat más-más ország akkreditált intézményében vegyék fel.

Szilárd István professzor, a projekt felelőse elmondta: a mesterképzésen diplomázó szakemberek egészségügyi intézményekben segíthetik a különböző kultúrkörökből érkező migránsok ellátását, valamint kormányzati és önkormányzati szinten közreműködhetnek az ellátás megszervezésében.

Az Európai Unióban jelenleg nincsenek olyan képzett szakemberek, akik egészségügyi szempontból segíteni tudnák a migránsok, külföldi munkavállalók integrációját - tette hozzá.

A PTE közleményében kitért rá, hogy tudomásuk szerint magyar egyetem uniós felsőoktatási intézményekből álló önálló konzorcium vezetőjeként először pályázott sikeresen uniós szintű mesterképzési program kialakítására az Európai Bizottságnál. A konzorciumban a PTE mellett szlovák, német, brit és osztrák felsőoktatási intézmények vesznek részt.

A bíráló bizottság az egyetem által benyújtott képzési tervet maximális ponttal nyilvánította támogatásra érdemesnek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés