hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

A gluténmentes táplálkozásról

Az alacsony gluténtartalmú táplálkozás előnyei a diétás rostoknak köszönhetőek, nem a glutén elvonásának.

A gluténban gazdag táplálékok elhagyásának haszna egészséges, nem gluténérzékeny emberekben alig bizonyított, mégis a társadalom széles köreiben tényként kezelik ezt a vélekedést. Alátámasztására vagy elvetésére tervezték dán kutatók a Nature Communications-ben 2018. november 13-án online megjelent vizsgálatukat, melyben az alacsony gluténtartalmú (LG) étrend hatását vizsgálták egészséges felnőttekben. A 60 résztvevő alacsonyabb: 2 g glutén/nap (LG diéta), vagy magasabb 18 g glutén/nap (HG diéta) gluténtartalmú étrendet fogyasztott 8 héten át, amit 6 hetes „kimosási” szakasz követett.

Az LG diéta megváltoztatta a bél fermentációját, csökkent az éhomi és posztprandiális hidrogén a kilehelt levegőben. Az erjedés változását a szénhidrát összetételének különbségei okozták: az LG diétában magasabb arányban volt galaktóz, rhamnóz, mannóz és galaktouronsav, és kevesebb volt az arabinóz és a xylóz, mint a HG diétában. A vizelet metabolit-vizsgálata az LG diétán lévőknél arra utalt, hogy a bél mikrobiom megváltozása miatt a rostok lebontása is megváltozott. A bélbaktériumokban 14 változást észleltek, a kisebb mérétkű búzabevitel következtében csökkent a belekben végbemenő fermentációban jelentős szerepet játszó Bifidobacterium fajok aránya. Az LG diéta – nem mellesleg – egy kicsi, de statisztikailag kimutatható testsúlycsökkenéssel járt(0,8 kg ± 0,3 kg). Ez valószínűleg nem csak az étvágy megváltozása, hanem a megnövekedett termogenezis, vagy a megnövekedett zsíroxidáció miatt történt, ami összefügghet azzal, hogy megváltozott a mikrobiota triptofán-lebontási útvonala.

Az alacsonyabb gluténtartalmú étrenden lévőknél ritkább volt a felfúvódás, jobb volt a közérzetük, és testsúlyuk is kismértékben csökkent a magas gluténtartalmú (HG) étrenden lévőkéhez képest. A szerzők ugyanakkor megjegyezték, hogy az ilyen típusú vizsgálatokat nem lehet „vakon” végezni, ezért nehéz megmondani, hogy az LG diéta mellett észlelhető közérzetjavulás, illetve a felfúvódás csökkenése valóban a megváltozott mikrobiom és fermentáció következménye-e, vagy csak placebohatás.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink